Cameron speră că votul olandezilor asupra Acordului UE-Ucraina nu va afecta rezultatul referendumului din 23 iunie

Premierul britanic David Cameron și-a exprimat joi speranța că respingerea de către electoratul olandez, la referendumul desfășurat miercuri, a Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina nu va afecta rezultatul consultării populare din 23 iunie cu privire la menținerea sau nu a Regatului Unit în interiorul blocului comunitar, transmite AFP.

07 apr. 2016, 14:03
Cameron speră că votul olandezilor asupra Acordului UE-Ucraina nu va afecta rezultatul referendumului din 23 iunie

Sper că nu va afecta rezultatul referendumului nostru, întrucât este vorba despre o chestiune foarte diferită„, a declarat Cameron, cu prilejul unei dezbateri publice la Exeter, în sud-vestul țării.

Nu cred că va avea un impact asupra noastră, pentru că noi abordăm o problemă mult mai amplă„, a subliniat premierul conservator, implicat într-o campanie de convingere a conaționalilor săi să voteze pentru rămânerea în Uniunea Europeană, după ce a obținut câteva reforme din partea Bruxelles-ului.

Olandezii s-au pronunțat miercuri masiv împotriva Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina, în cadrul unui referendum consultativ convocat printr-o petiție populară.

Deși acordul vizează consolidarea dialogului politic și a schimburilor economice între UE și Ucraina, miza referendumului a fost deturnată de euroscepticii olandezi, care au făcut din rezultat un vot simbolic cu privire la Uniune.

În opinia premierului britanic, „este important ca instituțiile europene și guvernul olandez să asculte cu atenție ce spun alegătorii, pentru a încerca să înțeleagă și să lucreze” pornind de la acest rezultat.

În ceea ce privește Marea Britanie, rezultatul votului de la 23 iunie se anunță unul strâns, în condițiile în care sondajele nu indică o tendință clară. O anchetă realizată online și publicată duminică în The Observer arată un avans al partizanilor Brexit, cu 43%, în fața susținătorilor rămânerii în UE (39%).