Căminele de stat cer sume fabuloase pensionarilor. Mâncarea primită de bătrâni nu valorează nici 20 de lei!

Sunt discrepanţe majore cu privire la raportul dintre preţul extrem de ridicat al cazării la un centru de vârstnici din judeţul Botoşani şi masa care nu depăşeşte suma de 16 lei.

20 apr. 2021, 20:14
Căminele de stat cer sume fabuloase pensionarilor. Mâncarea primită de bătrâni nu valorează nici 20 de lei!

Căminele de stat cer sume fabuloase pensionarilor. De altfel, taxa lunară, pentru a sta într-o cameră de cămin, depăşeşte 5.000 de lei, o parte din bani fiind suportaţi de la bugetul de stat.

Căminele de stat cer sume fabuloase pensionarilor. Mâncarea primită de bătrâni nu valorează nici 20 de lei!

Costurile sunt peste dublu faţă de cele percepute de majoritatea căminelor private. În Botoșani, unul dintre județele cu cea mai îmbătrânită populație din țară, cererea de locuri la căminele de bătrâni este foarte mare. Cele private sunt pline ochi, însă în centrele şi căminele pentru bătrâni aflate în grija statului, în mare parte bate vântul, scrie Adevărul.

La Truşeşti, unul dintre cele mai mari cămine de bătrâni din judeţ, sunt 25 de locuri sunt ocupate din cele 60 disponibile. Conducerea susţine că din cauza preţurilor nu au clienţi. Potrivit calculelor unui consilier judeţean, confirmate în mare parte şi de reprezentanţii din sistemul de protecţie socială, costurile de internare ale vârstnicilor sunt exorbitante şi rivalizează cu cele pentru VIP.

„Avem un tarif în anul 2021, pentru o persoană dependentă, de 5.210 lei, pentru o persoană semidependentă de 4.846 lei, iar pentru o persoană independentă de 3.850 lei. Costurile sunt mari”, spune Liliana Baltariu, şefa căminului de bătrâni din Truşeşti.

Bătrânii plătesc această taxă de cazare cu o parte din pensia lor, iar restul fie este achitat de aparţinători, fie, în cazurile sociale, de statul român, prin primăriile unde îşi are domiciliul respectivul pensionar. Din cei 5.000 de lei, pensionarul beneficiază de mâncare în valoare de numai 16 lei pe zi. Adică, la un calcul simplu, mănâncă la o masă de numai 5.33 de lei.

„La asemenea preţuri, îmi duc tatăl în Spania, la cămin de bătrâni, acolo unde lucrez”, mărturiseşte un tânăr din Botoşani.

Consilierul judeţean Viorel Iliuţă a studiat problema și a ajuns la concluzia că, de fapt, la căminul de la Truşeşti cei mai mulţi bani se duc pe salarii, iar ceea ce rămâne este cheltuit pe mâncarea pensionarilor. „Analizând datele puse la dispoziţie de DGASPC, am ajuns la concluzia că fondul de salarii, din total costuri, reprezintă 81% la sută. Iar cheltuielile cu materiale sanitare, medicamente, hrană, reprezintă doar 6% procente. Într-o zi, un pensionar primeşte materiale sanitare de 13 bani, adică nici măcar un paracetamol”, spune Viorel Iliuţă. Altfel spus, pensionarii plătesc, în cei aproximativ 1.000 de euro, mai mult personalul, adică 18 angajaţi, la 25 pensionari.

Citeşte şi: DSP a refuzat testarea bătrânilor dintr-un cămin, deşi o persoană a murit acolo din cauza coronavirusului: Au spus că sunt ocupaţi
 


loading...
Partenerii noștri