Camioanele morţii în Italia. Oraşul Bergamo nu mai face faţă victimelor coronavirusului VIDEO ŞOCANT

Orașul italian Bergamo nu mai face față numărului uriaș de victime. O parte dintre morți au fost transportați miercuri seară cu ajutorul camioanelor militare spre alte orașe din afara regiunii Lombardia.

19 mart. 2020, 05:55
Camioanele morţii în Italia. Oraşul Bergamo nu mai face faţă victimelor coronavirusului VIDEO ŞOCANT

Italia a înregistrat, miercuri, un nou record al deceselor într-o zi, cu 475 de morți, cea mai mare creștere de până acum. Bilanțul a ajuns astfel la aproape 3.000, respectiv 2.978, relatează AFP. Numărul total se apropie de cel al Chinei, care a înregistrat peste 3.200 de decese.Convoaiele au traversat mai multe localități și ilustrează dimensiunea dramei din Italia. 60 de sicrie au fost transportate de militari de la cimitirul local din Bergamo spre alte 11 localități: Acqui Terme, Brescia, Cervignano del Friuli, Domodossola, Modena, Parma, Piacenza, Rimini, Serravalle Scrivia, Trecate și Varese, relatează corespondentul Digi24 în Italia.

Situaţie dramatică în Italia. Crematoriile funcţionează 24 de ore pe zi, iar bisericile sunt pline de coşciuge

Dricurile aşteaptă la coadă în faţa porţilor închise ale cimitirului Monumental din Bergamo: oraşul lombard şi regiunea din care face parte sunt cele mai afectate de pandemia de coronavirus din Italia, cu 4.300 de cazuri, a relatat și agenția France-Presse. Camerele mortuare din acest oraş din nordul Italiei nu mai pot primi toate sicriele, care sunt trimise, prin urmare, direct la cimitir.

Victimele pandemiei nu pot avea funeraliile obișnuite, interzise în Italia, la fel ca și celelalte adunări. Persoana decedată primeşte doar o binecuvântare rapidă.

Angajaţii de la pompe funebre şi cei câţiva apropiaţi ai persoanelor decedate care sunt acolo poartă mască de protecţie, înconjuraţi de o tăcere care pare să se fi abătut asupra întregii ţări, unde numărul morţilor, care se apropie de 3.000, riscă să egaleze numărul deceselor din China.

„Este un ciclu continuu. Am cerut ajutorul firmelor de pompe funebre din alte regiuni. Au venit din Emilia-Romagna, din Trento, pentru a ne ajuta”, spune primarul Giorgio Gori. „Avem cu toţii apropiaţi, prieteni, cunoştinţe care sunt bolnavi, spitalizaţi sau chiar pe moarte. Nu există doar aspectul mediatic, citirea ştirilor groaznice din ziare. Există de asemenea şi experienţa directă a propriei reţele de relaţii”, afirmă edilul.

Pe de altă parte, potrivit agenției Reuters, dacă bilanțul oficial pentru coronavirus în Italia se apropie de 3.000, în realitate el ar putea fi mult mai mare, pentru că și în azilele de bătrâni se înregistrează zilele acestea o creștere semnificativă a numărului de decese, numai că nimeni nu-i testează pentru coronavirus pe acești oameni.

99% dintre morţi aveau alte boli grave

Mai mult de 99% dintre cei care au decedat din cauza coronavirusului erau persoane care sufereau deja de alte boli, potrivit unui studiu efectuat de Autoritatea naţională de Sănătate din Italia, scrie Bloomberg.

După ce decesele cauzate de virus au ajuns la peste 2.500, cu o creştere de 150% în ultima săptămână, autorităţile din domeniul sănătăţii au încercat prin date să ofere indicii care să ajute la combaterea răspândirii bolii.

Guvernul premierului italian Giuseppe Conte evaluează dacă să extindă carantina la nivel naţional şi după 1 aprilie, scria miercuri La Stampa.

Italia a înregistrat mai mult de 31.500 de cazuri confirmate de Covid-19.

Noul studiu ar putea răspunde la întrebarea de ce rata de deces din Italia, la aproximativ 8% din totalul persoanelor infectate, este mai mare decât în alte ţări.

Institutul, cu sediul la Roma, a examinat documentele medicale a 18% dintre persoanele care au murit, stabilind că doar trei victime, adică 0,8% din total, nu aveau şi alte patologii. Aproape jumătate dintre victime sufereau de cel puţin trei alte boli şi aproximativ un sfert dintre aceştia erau diagnosticaţi cu una sau două maladii.

Mai mult de 75% aveau tensiune arterială crescută, aproape 35% – diabet şi o treime suferea de boli de inimă.

Vârsta medie a celor care au murit din cauza coronavirusului este 79 de ani. La 17 martie, 17 persoane cu vârsta sub 50 de ani au decedat din cauza Covid-19. Toate victimele din Italia cu vârsta sub 40 de ani erau bărbaţi şi aveau deja serioase probleme medicale.

În timp ce datele publicate marţi indică o încetinire a creşterii cazurilor cu 12,6%, un alt studiu arată că Italia ar putea să subestimeze numărul real de cazuri prin testarea numai a pacienţilor care prezintă simptome.

Potrivit GIMBE Foundation, aproape 100.000 de italieni au contactat virusul, a relatat cotidianul Il Sole 24 Ore. Acest fapt ar readuce rata de deces a ţării mai aproape de media globală de aproximativ 2%.