Campania de vaccinare COVID. Cele două vaccinuri nu pot fi combinate: ”Alegerea o va face medicul”

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național privind vaccinarea împotriva COVID, susține că vaccinul produs de BioNTech şi Pfizer și cel de la Moderna nu se vor combina, urmând ca alegerea să fie făcută de medic.

07 ian. 2021, 22:15
Campania de vaccinare COVID. Cele două vaccinuri nu pot fi combinate: ”Alegerea o va face medicul”

Campania de vaccinare COVID. Vaccinul Moderna va ajunge în România în următoarele zile, iar în acest context Andrei Baciu a precizat că alegerea între cele două tipuri de vaccin va fi făcută de medici, aceștia cunoscând foarte bine diferențele și asemănările dintre cele două vaccinuri.

Citește și: Centre de vaccinare anti-COVID, înfiinţate şi autorizate mai uşor. Anunţul Ministerului Sănătăţii

“Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact acealeași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detalii” , a declarat vicepreședintele Comitetului Național privind vaccinarea împotriva COVID.

Campania de vaccinare COVID. Prin urmare, alegerea între vaccinul Moderna și vaccinul Pfizer reprezintă o problemă medicală care va ține cont de perioada necesară efectuării rapelului.

“Va rămâne o chestiune medicală din mai multe considerente. În primul rând pentru că există mici variabilități tehnice. Rapelul se face diferit: În 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinul de la Moderna. Trebuie să te asiguri, și softul face acest lucru automat, să îți blocheze și ziua pentru rapel, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare și doza pentru toate persoanele care se vaccinează.”, a explicat Andrei Baciu.

Vicepreședintele Comitetului Național privind vaccinarea împotriva COVID susține că este exclus ca cele două vaccinuri să fie combinate.

“Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai este motivul pentru care ți face o programare se blochează două zile diferit epentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”.