Campania electorală, mană cerească pentru artişti. Vezi care sunt cei mai curtaţi cântăreţi

Pentru a atrage cât mai mulţi alegători, candidaţii pentru alegerile locale 2012 organizează tot felul de evenimente, la care sunt invitaţi să participe şi artişti. Iar aceştia aşteaptă campania electorală cam la fel de mult ca pe sărbătorile de iarnă, când ofertele de concerte curg "gârlă". În această perioadă unii artişti păstrează tarifele de peste an, ba chiar sunt dispuşi şi la negocieri, în timp ce alţii preferă să profite de moment şi să urce preţurile.

RomaniaTV.net
24 mai 2012, 14:59
Campania electorală, mană cerească pentru artişti. Vezi care sunt cei mai curtaţi cântăreţi

Mihai Trăistariu se numără printre cei mai solicitaţi cântăreţi în campania pentru alegerile locale. Până în prezent, el are deja programate 46 de concerte şi va cânta pentru toate partidele care au candidaţi.

Benone Sinulescu preferă să cânte pe meleagurile natale din zona Buzăului, Maria Cârneci este relativ aglomerată, în timp ce Holograf, Voltaj şi Vunk sunt mai puţin prezenţi în spectacole electorale.

Principala problemă a artiştilor este faptul că multe dintre ofertele de concerte se suprapun. Ei ajung însă să aibă şi două-trei concerte pe zi, după cum spune chiar Mihai Trăistariu, iar uneori trebuie să traverseze ţara dintr-un capăt în altul de la o zi la alta.

„Spre exemplu, pe 2 iunie am concert la Moineşti şi pe 3 iunie la Oţelul Roşu. Tai ţara în două. Este foarte aiurea programul”, s-a plâns Mihai Trăistariu, care propune un repertoriu diversificat, incluzând şi piese din folclor. Cântăreţul a spus că a fost contactat de USL, PDL, Partidul Poporului Dan Diaconescu, dar şi de candidaţi independenţi şi a dezvăluit că tariful perceput este de 1.500 de euro pe concert, negociabil. „Nu prea se înghesuie nimeni cu banii”, a explicat cântăreţul, care în perioada următoare are pregătite concerte în oraşe precum Oneşti, Piatra Neamţ, Bârlad sau Timişoara.

Şi interpretul de muzică populară Benone Sinulescu este foarte solicitat în această perioadă electorală. „Am foarte multe concerte în perioada asta, alături de celebra trupă Millenium. Mă duc cu toate partidele, pentru că eu nu am culoare politică. Politica mea este cântecul şi îmi fac meseria de artist”, spune Benone Sinulescu.

Interpretul a spus că a susţinut deja concerte în zona Buzăului, unde va merge şi în următoarea perioadă a campaniei. „În zona Buzăului mă duc pentru că sunt meleaguri natale şi pot să ajung aşa şi la casele mele de la Siriu, care sunt în renovare”, a spus Benone Sinulescu. El a mai afirmat că şi după încheierea campaniei va fi foarte ocupat, pentru că în 6 iunie va pleca împreună cu trupa Millenium în Canada, pentru un turneu de o lună.

Şi Maria Cârneci este foarte căutată în această perioadă. „Normal că am fost solicitată, pentru că mă recomandă statutul”, spune artista, care a precizat că motivul care o face să accepte asemenea propuneri este dorinţa de a fi aproape de public şi nu preferinţa pentru un partid sau altul. „Artiştii nu au partide. Partidul nostru este muzica şi bunul simţ”, a explicat artista, adăugând: „Noi avem prieteni în toate partidele. Nu mă deranjează oamenii dintr-un singur partid. Dacă sunt invitată, mă duc. Interesul meu este să fie publicul mulţumit”.

Maria Cârneci defineşte perioada electorală actuală ca fiind „relativ aglomerată”. „Nu mai e entuziasmul din 2008 şi nu mai sunt atâtea concerte (…) În 2008 cred că cântau şi ăia care nu erau cântăreţi”, spune Cârneci. Cântăreaţa a spus că, indiferent de eveniment, practică aceleaşi tarife pentru spectacolele sale.

Faţă de alte campanii electorale, nici interpreţii de manele nu au susţinut foarte multe concerte. „Nu am avut prea multe concerte. Bogdan Artistul, Cristiana şi Copilul de Aur au susţinut concerte în campanie, pe la Zilele oraşului. Mai sunt solicitări pentru ultima parte a campaniei, dar nu e nimic bătut în cuie”, a declarat pentru MEDIAFAX cântăreţul şi impresarul Dan Bursuc. El a precizat că preţurile sunt „rezonabile datorită situaţiei nefavorabile”, sub 1.500 de euro pentru un concert.

Trupa Voltaj va avea un program mai aglomerat în ultima săptămână de campanie electorală. „Vom avea astfel de concerte în ultima săptămână, la Ploieşti, Suceava şi Orăştie”, a spus solistul Călin Goia, precizând că pentru aceste concerte au fost contractaţi de USL şi PDL şi că pentru această perioadă tarifele sunt mai mari decât în mod obişnuit.

Cei de la trupa Holograf nu au însă prea multe cântări electorale.. „Nu prea suntem implicaţi şi nu am fost solicitaţi în acest sens”, a declarat pentru MEDIAFAX Dan Bittman, liderul trupei Holograf, care a cântat însă într-un parc din Bucureşti, pentru Neculai Onţanu, candidat din partea UNPR la Primăria sectorului 2.

Andra este însă foarte ocupată în această perioadă,  managerul său, Alexandru Mihai, afirmând că artista a fost invitată să cânte de toate partidele, recitalurile desfăşurându-se în general în cadrul manifestărilor prilejuite de zilele oraşelor respective.

Pe de altă parte, Cornel Ilie, liderul trupei Vunk, a spus că membrii grupului au fost invitaţi să susţină concerte în campanie. „Am cântat la Eforie şi urmează să cântăm sigur la Ploieşti. Au fost invitaţii din partea unui partid, dar condiţia noastră este că nu ne asociem cu un partid sau cu un candidat. Mergem şi susţinem un concert normal”, a explicat Cornel Ilie.

Faţă de alte campanii, preţurile sunt cam la fel, însă în campanie artiştii pot cere tarife aproape duble faţă de un concert normal. „În general, niciunul din preţurile din campanie nu prea reflectă realitatea. Politicienii încearcă să profite de noi, iar noi ridicăm preţurile”, a mai spus Cornel Ilie.

La rândul său, cântăreţul Dan Helciug a spus că deocamdată nu a cântat în campanie, însă are câteva propuneri spre sfârşitul campaniei. „Probabil că o să le onorăm, pentru că nu este un lucru rău. Sunt tot evenimente la care vine publicul”, a declarat Helciug.

Campania electorală se va încheia pe data de 7 iunie, alegerile locale urmând să aibă loc în data de 10 iunie.