DNA: Campania lui Geoană, finanţată ilegal

Preşedintele organizaţiei PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi omul de afaceri Ioan Niculae sunt urmăriţi penal de DNA pentru ilegalităţi privind finanţarea campaniei electorale pentru prezidenţiale a lui Mircea Geoană. Fostul şef al PSD spune însă că habar n-are despre aşa ceva şi că trebuie întrebaţi Hrebenciuc, trezorierul şi secretarul general.

RomaniaTV.net
25 nov. 2011, 10:39
DNA: Campania lui Geoană, finanţată ilegal

Procororii DNA precizează că în cursul lunii noiembrie 2009, Gheorghe Bunea Stancu, şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei de preşedinte la Organizaţiei Judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor privind finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de laomul de afaceri Ioan Niculae, acţionar principal al grupului INTERAGRO SA, pentru a fi folosită în cadrul campaniei electorale de la sfârşitul anului 2009.

În schimbul banilor, Ioan Niculae urmărea influenţarea factorului decizional în vederea numirii unor persoane agreate de el la conducerea Ministerului Economiei şi Comerţului şi la societăţile naţionale TRANSGAZ şi ROMGAZ.

Pe parcursul cercetărilor efectuate de DNA s-a stabilit că, din cei 1.000.000 euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aprox 150.000 euro, folosindu-se ca paravan un contract încheiat între INTERAGRO SA (societate controlată de Ioan Niculae) şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, oferind o acoperire aparent legală, realei destinaţii a sumelor de bani. În această operaţiune fictivă au fost implicaţi şi învinuiţii Teodorescu Gheorghe şi Bărac Viorel.

DNA mai precizează că Mircea Geoană nu are calitate de învinuit în acest dosar.

Cumnatul lui Geoană şi Viorel Hrebenciuc au fost audiaţi ca martori în acest dosar. La DNA a fost audiat şi Mircea Geoană în urmă cu câteva săptămâni.

Mircea Geoană a reacţionat la informaţiile privind finanţarea ilegală a campaniei sale pentru Preşedinţie în 2009 şi a arătat că nu are cunoştinţă despre sume cerute ilegal în acest scop.

„Nu am niciun fel de cunoştinţă despre sume de bani solicitate în mod ilegal pentru finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009. Sper ca situaţia descrisă de mass-media să-şi găsească foarte rapid răspuns în justiţie, pentru că nu vreau în niciun fel ca numele meu să fie legat, chiar şi în calitate de martor, de practici ilegale de finanţare a campaniilor electorale”, precizează Geoană într-o declaraţie remisă, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Mircea Geoană susţine că, dacă s-au cerut bani în mod ilegal pentru finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009 a PSD, atunci justiţia trebuie să-şi facă datoria şi să-i aducă în faţa instanţelor pe toţi cei vinovaţi.

„Pentru o completă informare a opiniei publice, ţin să precizez că persoanele care s-au ocupat atât de finanţarea campaniei prezidenţiale a Partidului Social Democrat, cât şi de relaţia cu institutele de sondare a opiniei publice, au fost şeful de campanie al PSD, domnul Viorel Hrebenciuc, trezorierul partidului şi Secretarul General. Aşa cum am mai precizat, în 2009 am fost doar candidat la Preşedinţie al PSD, iar de toate aspectele tehnice şi organizatorice ale campaniei electorale s-au ocupat şeful de campanie şi echipa sa”, mai susţine Geoană.

Omul de afaceri Ioan Niculae a declarat că nu a dat nici o mită şi că totul este o prostie.