The Economist: Campania lui Reding înfurie PPE

Îngrijorări privind poziția comisarului pe justiție privind guvernul lui Viktor Orban, scrie The Economist.

27 apr. 2013, 11:30
The Economist: Campania lui Reding înfurie PPE

Viviane Reding, comisarul european pe justiție, este implicată într-o dispută cu partidul european de centru-dreapta, al cărui membru este, referitoare la poziția ei agresivă cu privire la actualul guvern ungar.

Joseph Daul, șeful PPE în Parlamentul European, a lansat săptămâna aceasta un contra-atac împotriva a ceea ce el consideră a fi informări de culise organizate de personalul lui Reding împotriva guvernului lui Viktor Orban.
Comisia pregătește o evaluare a schimbărilor constituționale ungare. Pe 12 aprilie, aceasta a făcut publică o evaluare inițială în care a precizat că a găsit motive pentru „îngrijorări serioase”.

Daul a fost înfuriat de două articole online publicate luna aceasta de către ziarul de limbă ungară din România, Masz. Citând un membru al personalului lui Reding ca sursă, publicația a sugerat că PPE are în vedere excluderea partidului lui Orban, FIDESZ. Potrivit articolelor, FIDESZ ar avea în vedere aderarea la grupul Conservatorilor și Reformiștilor europeni. Alte afirmații ale sursei au fost că Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a tras deja concluzia că recentele amendamente la constituția Ungariei „nu sunt acceptabile” și că punctul de vedere al lui Barroso este susținut de cancelarul german Angela Merkel.

Daul i-a scris publicației Masz, negând afirmațiile. Acesta a adăugat următoarea idee: „Dacă doamna Reding și consilierii ei doresc să spună ceva despre Ungaria, ar trebui să o facă în scris.”

Informațiile din Masz au făcut aluzie la conversații din timpul unei întâlniri din Dubrovnik. Persoane din echipa lui Daul au spus că au ajuns la concluzia că printre cei prezenți au fost și Reding și Martin Selmayr, șeful biroului ei privat.

Vocea Europeană i-a transmis comisarului acuzațiile că personalul ei este responsabil pentru informări. Biroul acesteia a refuzat să comenteze.

Wilfried Martens, președintele PPE-ului, a negat că excluderea FIDESZ ar fi luată în considerare.

Incidentul se adaugă îngrijorărilor deja exprimate de unele persoane din Comisie că Reding ar fi afectat echilibrul opiniilor despre Ungaria printre comisari.

Comisia a fost deranjată de un articol din 17 aprilie al ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, în care s-a afirmat că „o majoritate crescândă” a comisarilor europeni susțin lansarea unei acțiuni legale împotriva Ungariei sub articolul 7 din Tratatul European, care ar putea duce la o suspendare a drepturilor de vot ale țării.
Barroso se pare că ar fi împotriva unei proceduri bazate pe articolul 7.

Un oficial al Comisiei a spus că „o parte din informare este, în mod evident, nefolositoare și nu reflectă poziția Comisiei”.

György Schöpflin, europarlamentar FIDESZ, a sugerat că Reding se folosește de Ungaria pentru a urmări o agendă mai vastă. „Cred că ce-și dorește ea să facă este să găsească baza unor alte instrumente pe baza cărora Comisia Europeană să disciplineze alte țări”, a spus acesta. „Daca ea dorește într-adevăr acest lucru, trebuie să izoleze FIDESZ în PPE”, a completat Schöpflin.

Acesta a avertizat că o astfel de abordare ar fi periculoasă și ar putea întări partidul de extremă-dreapta din Ungaria – Jobbik, care a intrat în parlamentul național ungar pentru prima oară în 2010.

Reding a generat discuții în 2010 printre europarlamentarii frencezi de centru-dreapta – unde Daul are un rol important – când a contestat acțiunea Franței de a expulza rromi și, din nou în mai 2012, când, după înfrângerea suferită de Nicolas Sarkozy, a transmis pe Twitter mesajul „O Franța a justiției, în sfârșit!”.

Hannes Swoboda, oponentul lui Daul ca șef al europarlamentarilor de centru-stânga, a spus: „Cred că este suspect faptul că PPE o atacă pe doamna Reding cu privire la evaluarea independentă a celor mai recente amendamente constituționale din Ungaria, în loc să tragă concluziile necesare cu privire la statutul FIDESZ-ului ca membru al PPE.”

Guy Verhofstadt, liderul europarlamentarilor liberali, a declarat că „jocul «de-a șoarecele și pisica» în care sunt implicați guvernul Ungar și instituțiile europene este degradant pentru ambele părți”.