Campania #şîeu. Pe 15 martie, la ora 15, grevă de 15 minute. Românii răspund provocării suceveanului care vrea autostrăzi în România

Tot mai mulţi români se alătură iniţiativei omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, cel care a construit primul metru de autostradă în Moldova, şi anunţă că pe 15 marţie, la ora 15, timp de 15 minute vor întrerupe munca, în semn de protest față de lipsa de interes a Guvernului față de infrastructură, în general, și față de Autostrada Moldova, în particular.

RomaniaTV.net
14 mart. 2019, 07:30
Campania #şîeu. Pe 15 martie, la ora 15, grevă de 15 minute. Românii răspund provocării suceveanului care vrea autostrăzi în România

„În data de 15 martie, la ora 15:00, va avea loc inaugurarea primului și singurului metru de autostradă din regiunea Moldovei, inițiatorul Ștefan Mandachi anunțând că va adopta o formă inedită de protest pentru a transmite mesajul sau către autorități și către cetățeni. Astfel, la ora inaugurării, va suspenda timp de 15 minute activitatea în toate afacerile pe care le administrează. Acestea includ o rețea de 40 de restaurante, un hotel, centru de conferințe, sală de fitness, cafenea și un centru SPA.
În plus, acesta s-a autosuspendat din profesia de avocat pentru un an de zile, în semn de protest pentru toți avocații care nu pot să-și reprezinte clienții din țară, deoarece nu au pe unde să circule”.

Campania ”România vrea autostrăzi”, demarată de sucevean, s-a viralizat în ultimele zile. Sub hashtag-ul #șîeu mai multe companii au anunțat deja public că vor opri lucrul vineri, 15 martie, la ora 15:00, timp de 15 minute. De asemenea, mai mulți primari, oameni de afaceri, transportatori și taximetriști, dar şi studenţi s-au alăturat campaniei „România vrea autostrăzi”.

Mai mulţi primari, reprezentanţi ai mediului cultural, artistic, ai mediului de afaceri din judeţul Iaşi au anunţat că pe 15 martie, la ora 15, îşi vor întrerupe activitatea timp de 15 minute, nemulţumiţi fiind de lipsa unei autostrăzi care să lege estul de vestul ţării.

De asemenea, asociațiile „Împreună pentru A8” și „Moldova vrea autostradă” susțin la rândul lor protestul. „Asociația Moldova vrea Autostradă apreciază si susține demersul inițiat de omul de afaceri Ștefan Mandachi și le oferă celor care doresc să răspundă chemării sale posibilitatea de a se alătura membrilor Moldova vrea Autostradă și altor persoane care cred în nevoia acută a regiunii de infrastructura rutieră modernă, pe 15 martie, ora 15, pentru 15 minute, la capătul pietonalului dinspre Palat” , este apelul lansat de „Moldova vrea autostradă”.

Președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a anunţat că susține demersul lui Ştefan Mandachi și va opri activitatea pentru 15 minute, pe 15 martie, la ora 15.00, așa cum propune protestul. Liderul transportatorilor mai spune că mai mulți membri ai federației au preluat și viralizat mesajul antreprenorului sucevean.

Compania de Transport Public Iasi se alătură manifestului #RomâniaVreaAutostrăzi și susține realizarea de îndată a proiectelor de infrastructură rutieră în țara noastră. Astfel, vineri, 15 martie, de la ora 15, timp de 15 minute, toți cei peste 80 de angajați din categoria administrativă a societății își vor întrerupe activitatea, în semn de protest.

„Deși compania noastră face eforturi pentru reducerea intervalelor de urmărire a mijloacelor de transport public, traficul foarte aglomerat din oraș, influențat parțial și de lipsa Autostrăzii A8, rămâne cauza principală pentru întârzierile înregistrate în circulația autobuzelor și a tramvaielor”, susţin reprezentanţii Companiei de Transport Public Iasi.

Sindicaliștii de la Romatsa au anunțat că susțin protestul din 15 martie organizat în cadrul campaniei „România vrea autostrăzi”.

”ATSR – Sindicatul Salariaților din ROMATSA susține normalitatea și se alătură acțiunii din data de 15 martie, ora 15.00, pentru 15 minute, prin purtare de banderole albe.

Prin normalitate întelegem: susținerea construirii de autostrăzi și de șosele la standarde EUROPENE, susținerea profesorilor, susținerea medicilor, susținerea specialiștilor din toate domeniile de activitate, susținem dezvoltarea prin și pentru o viață normală bazată pe muncă și răsplată, susținem promovarea pe merite.

Susținem crearea unei economii sănătoase, susținem independența sistemului juridic, susținem confiscarea averilor celor care nu pot dovedi proveniența acestora, susținem construirea de spitale și școli la standarde EUROPENE, susținem adoptarea urgentă de măsuri pentru oprirea plecării tinerilor din țară.
Susținem acum și pe viitor toate cele de mai sus, până nu este prea târziu, pentru că direcția în care ne îndreptăm ne îndepărtează de valorile comune ale Uniunii Europene.”