Campanie de semnături pentru apărarea jurnalistului turc Kamil Demirkaya

Mai multe asociaţii civice cer protecţie pentru jurnalistul turc Kamil Demirkaya, arătând că eventuala extrădare a sa în Turcia i-ar pune viaţa în pericol. Platforma Declic.ro strânge semnături pentru cauza jurnalistului turc.
Romania TV
06 dec. 2018, 14:12
Campanie de semnături pentru apărarea jurnalistului turc Kamil Demirkaya

„Ne exprimăm solidaritatea cu jurnalistul turc Kamil Demirkaya căruia i s-a cerut extrădarea de către președintele Recep Tayyip Erdogan pentru simplul motiv că și-a făcut datoria de jurnalist. Nu vom accepta încălcarea drepturilor omului și a dreptului la liberă exprimare câștigate cu sânge în decembrie 1989. Demirkaya conduce redacția bucureșteană a ziarului Zaman, care critică regimul Erdogan. Autoritățile române trebuie să respecte angajamentele internaționale pe care și le-au luat să nu extrădeze cetățeni către țări unde drepturile omului sunt în pericol. Turcia e acum o astfel țară”, scrie Declic.ro, care strânge semnături pentru cauza jurnalistului.

Platforma Respect: România trebuie să respecte legislaţia internaţională

Respect – Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi cere statului român, printr-o scrisoare deschisă, să refuze extrădarea jurnalistului turc Kamil Demirkaya, acuzat în ţara sa natală de critici aduse regimului Erdogan.

România trebuie să respecte legislaţia internaţională pe care şi-a asumat-o prin ratificarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a Convenţiei ONU privind Drepturile Refugiaţilor şi, în conformitate cu prevederile acesteia, să nu îl extrădeze pe jurnalistul turc Kamil Demirkaya, în ciuda mandatului de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, se arată în documentul remis News.ro.

Principiul din legislaţia internaţională care trebuie să fundamenteze poziţia României este cel al nereturnării (non-refoulment) aşa cum este statuat încă din 1951 în articolul 33 al Convenţiei de la Geneva, spun semnatarii. Interzicerea returnării unei persoane într-un stat unde viaţa sau libertatea sa ar putea să fie puse în pericol este unul din principiile fundamentale ale dreptului internaţional. Extrădarea ca formă a cooperării penale internaţionale implică o limită care ţine de respectarea unor garanţii fundamentale în ceea ce priveşte drepturile fundamentale ale persoanei extrădate.

De altfel, legea română spune că „România nu va acorda extrădarea în cazurile în care persoana extrădabilă ar fi judecată în statul solicitant de un tribunal care nu asigură garanţiile fundamentale de procedură şi de protecţie a drepturilor la apărare sau de un tribunal naţional instituit anume pentru cazul respectiv, ori dacă extrădarea este cerută în vederea executării unei pedepse pronunţate de acel tribunal”, se mai arată în scrisoare.

„Pe 5 decembrie, autorităţile competente ale statului român au reacţionat corect, potrivit evaluărilor experţilor în drepturile omului implicaţi în activitatea Platformei Respect: IGPR a reacţionat în mod legitim ridicându-l pe jurnalistul Kamil Demirkaya, în baza mandatului de extrădare emis de autorităţile turce; Parchetul l-a auditat, dar a refuzat reţinerea ziaristului”.

Respect. Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi consideră că, în acest moment, instanţele „dau testul de înţelegere şi de respectare atât a obligaţiilor pe care statul român ca parte a comunităţii internaţionale, cât şi a legislaţiei naţionale în domeniul cooperării internaţionale, al extrădării şi al respectării drepturilor omului”.

Asociaţia Pro Democraţia: Turcia nu este o ţară de origine sigură

Asociaţia Pro Democraţia cere autorităţilor române să întrerupă procedura de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaya.

„Asociaţia Pro Democraţia condamnă reţinerea lui Kamil Demirkaya, jurnalist al publicaţiei „Zaman România”, în vederea extrădării sale la cererea autorităţilor turce, şi cere autorităţilor române întreruperea imediată a procedurii. Oare astfel de proceduri, care afectează apărarea drepturilor omului, sunt rezultatul politic al recentei vizite a doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă în Turcia? Aceasta să fie explicaţia tăcerii autorităţilor române în privinţa nerespectării drepturilor omului din Turcia?”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Pro Democraţia.

Conform sursei citate, odată cu reţinerea lui Kamil Demirkaya, România mai face un pas spre un regim politic de tip iliberal.

„Simpatia faţă de autoritarismul erdoganist se transformă deja într-un pericol pentru democraţia românească. Încălcarea drepturilor omului pentru un cetăţean străin ar putea fi doar preambulul încălcării drepturilor omului pentru orice cetăţean al României care se exprimă liber. În cazul de faţă, atât dreptul la viaţă, cât şi libertatea de exprimare sunt grav încălcate! Pentru majoritatea statelor membre ale UE, Turcia nu este, în sensul Directivei 2013/32/UE, o ţară de origine sigură, pentru că nu are un sistem politic democratic, un adevărat stat de drept bazat pe independenţa justiţiei, în care nu se folosesc persecuţia, tortura, tratamentul punitiv inuman sau degradant”, se mai arată în comunicat.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Cum poți reduce consumul de curent după eliminarea plafonării. Aparatele care cresc factura la energie electrică
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
Playtech.ro
Insula din Grecia care nu mai vrea turiști români. Este destinația preferată a multora, cum li se vor schimba vacanțele
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Domul de căldură sufocă România. Pregătiți-vă de coșmarul canicular
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
BREAKING NEWS Un motociclist a fost atacat de urs și tras într-o râpă, în Argeș! Bărbatul ar fi murit
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Înscenare pentru Călin Georgescu? Dezvăluirea care cutremură România: Făcătură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
La asta nu se aștepta nimeni. Decizia lui Bolojan despre peniii
MediaFlux
EXCLUSIV Răduț și Ropotan s-au înghesuit să prindă buchetul la nunta de lux a lui Maxim din Italia. Stil vestimentar avangardist-futurist pentru cei doi
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs