Câmpeanu: România va fi una din ţările UE puternic afectate de îmbătrânirea populaţiei

România va fi una din ţările cu procentajul cel mai accentuat de îmbătrânire a populaţiei din toată Uniunea Europeană, fapt ce va atrage după sine creşterea cheltuielilor cu pensiile în Produsul Intern Brut, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Social şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, cu ocazia dezbaterii "Reforma Pensiilor - de la experţi la public".

30 ian. 2014, 09:31
Câmpeanu: România va fi una din ţările UE puternic afectate de îmbătrânirea populaţiei

„Trebuie să avem în vedere că România va fi una din ţările cu procentul cel mai accentuat de îmbătrânire a populaţiei din toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi provocat atât de natalitatea scăzută, corelată cu mortalitatea infantilă, cât şi de migraţia forţei de muncă, mai ales în rândul tinerilor. De asemenea, este necesar să luăm în considerare şi creşterea speranţei de viaţă. Tocmai de aceea, procentul cheltuielilor cu pensiile în PIB va creşte şi va fi unul din cele mai mari din Uniunea Europeană”, a spus Câmpeanu, potrivit Agerpres.

VEZI ŞI Maria Câmpeanu: Vom avea pensii mai mari numai dacă toţi românii vor plăti impozite, fără excepţii

Potrivit acesteia, trebuie să se pună accent, în perioada următoare, pe creşterea productivităţii muncii.

„În condiţiile în care vor exista puţini salariaţi şi mulţi pensionari, doar creşterea productivităţii muncii va duce la sustenabilitatea sistemului de pensii. Ca notă generală, un sistem de pensii nu se poate schimba integral, ci doar pe componente”, a subliniat Mariana Câmpeanu. 

Ministrul Muncii a admis că nivelul pensiilor din România este foarte scăzut, mai ales în ceea ce priveşte pensiile din sistemul public. 

„Nivelul pensiilor din România este scăzut şi trebuie găsite soluţii pentru a susţine acest sistem, în scopul sprijinirii generaţiilor viitoare. Problema pensiilor este vitală şi una dintre soluţiile ce pot fi adoptate se referă la menţinerea în activitate a unei persoane pe un timp cât mai îndelungat”, a subliniat Mariana Câmpeanu.

Dezbaterea „Reforma Pensiilor – de la experţi la public” a fost organizată de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) şi Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE). Cele două centre implementează proiectul amintit în perioada iulie 2013 – octombrie 2014, proiectul având ca obiectiv implicarea actorilor sociali într-un proces deliberativ de elaborare a unei propuneri de politică publică privind reforma sistemului de pensii în România.