Câmpeanu: Universităţile din România nu vor putea supravieţui fără internaţionalizarea activităţii lor

Reușitele fiecărei universități din România sunt un prilej de satisfacție pentru Ministerul Educației și Cercetării Științifice, contribuind la evidențierea, la punerea în valoare a rezultatelor cercetării românești, a afirmat joi ministrul Educației Sorin Câmpeanu, în cadrul festivității de deschidere a celui de-al treilea congres al Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila".

28 mai 2015, 18:48
Câmpeanu: Universităţile din România nu vor putea supravieţui fără internaţionalizarea activităţii lor

„Este o mare onoare și o plăcere să mă aflu aici alături de dumneavoastră în deschiderea acestui eveniment care are o semnificație deosebită în general în peisajul învățământului superior românesc. Reușitele fiecărei universități din România sunt un prilej de satisfacție pentru MECȘ contribuind la evidențierea, la punerea în valoare a rezultatelor cercetării românești. UMF contribuie într-o măsură foarte importantă la rezultatele pe care România le are„, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

El a afirmat că universitățile nu se vor putea dezvolta fără internaționalizarea activităților lor și a subliniat în acest sens că UMF este o instituție de învățământ superior cu rezultate de excepție și cu renume în afara țării. „(…) Pe vremea când eram președinte al CNR spuneam că universitățile nu se vor putea dezvolta fără internaționalizarea activităților lor. Realitatea este că nu vor putea supraviețui fără internaționalizarea activității lor. UMF Carol Davila este o universitate cu rezultate de excepție și am avut ocazia să constat nemijlocit în multe țări bunul renume pe care universitatea îl are„, a spus Câmpeanu.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, i-a felicitat pe organizatorii congresului pentru continuitatea organizării evenimentului și pentru lucrările numeroase și importante care vor fi prezentate.

Demnitarul a amintit de proiectul de lege privind salariile personalului medical care în prezent se află la Parlament în circuit legislativ și a spus că sugestiile elitei medicinei românești vor „conta foarte mult” pentru ca parlamentarii să adopte propunerea legislativă. Potrivit acestuia, în cazul în care proiectul de lege nu va fi adoptat de Parlament „va fi foarte greu să fie motivate” tinerele generații care sunt „tot mai atrase” de a pleca să lucreze peste hotare.

Nu mai puțin de treisprezece invitați de marcă de la universități de renume mondial din Europa și Statele Unite vor participa la Congres și ne vor onora cu susținerea unor comunicări științifice de o calitate academică greu de egalat, alături de invitați de prestigiu de la universitățile din țară. Numărul sesiunilor de comunicări orale a sporit considerabil anul acesta, desfășurându-se concomitent în patru săli, ceea ce va susține și va accentua ideea de interdisciplinaritate, trăsătura definitorie a conceptului care a stat la baza Congresului încă de la prima sa ediție„, a afirmat rectorul instituției de învățământ superior, acad. Ioanel Sinescu.

Potrivit acestuia, la eveniment vor fi prezenți peste 4000 de participanți și vor fi acordate 7 titluri de Doctor Honoris Causa.

„Prestigiul congresului este dat de multitudinea de lucrări științifice și de valoarea lor. (…) Anul acesta numărul lucrărilor a crescut, sunt 105 lucrări de podium. Numărul de sesiuni medicale cu temă a crescut. Din cele 13 personalități prezente 7 vor deveni colegi ai noștri din poziția de Doctor Honoris Causa. UMF „Carol Davila” are o inserție internațională foarte puternică. Practic avem relații oficializate de colaborare cu 76 de universități prestigioase de pe toate meridianele globului, mai ales din Europa de Vest și din America de Nord dar și din alte țări, inclusiv din Australia”, a conchis Ioanel Sinescu.