CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Scandal MONSTRU în Brazilia. Apare numele lui BLATTER

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Poliţia braziliană a anunţat arestarea presupusului responsabil al unei reţele de vânzare ilegală a mii de bilete pentru meciurile de la CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014, un director din cadrul societăţii Match Hospitality, prestatoarea exclusivă a FIFA pentru clientela VIP. CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014.

08 iul. 2014, 09:05
CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Scandal MONSTRU în Brazilia. Apare numele lui BLATTER

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Justiţia din Rio a decis plasarea în detenţie provizorie, pentru cinci zile, a lui Ray Whelan, în camera acestuia de hotel fiind găsite 1.000 de bilete de intrare la meciurile de la CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014.

„Ray Whelan, un director al Match, a fost arestat”, la hotelul Copacabana Palace din Rio de Janeiro, unde este cazat „statul major” al FIFA, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei.

Whelan, un britanic în vârstă de 64 ani, a fost transferat de la hotel la Comisariatul numărul 18 din Rio, situat în apropierea stadionului Maracana, unde îl aşteptau doi avocaţi şi o mulţime de jurnalişti.

„Whelan a negat că a negociat bilete cu franco-algerianul Mohamadou Lamine Fofana, în timpul Cupei Mondiale, însă noi avem dovada: 900 de apeluri între cei doi în timpul competiţiei”, a declarat inspectorul Fabio Barucke, însărcinat cu ancheta.

Britanicul va fi urmărit în justiţie pentru că „a facilitat distribuirea de bilete pentru revânzarea ilegală” la CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014 şi pentru „asociere de răufăcători”, a adăugat inspectorul Barucke.

Whelan riscă patru ani de închisoare, conform articolului 41 al Statutului suporterului, a adăugat poliţistul.

Săptămâna trecută, poliţia a arestat 11 membri ai acestei reţele, la Sao Paulo şi Rio de Janeiro, iar inspectorul Barucke a precizat că anchetatorii intenţionează să mai reţină „cel puţin încă 7 suspecţi deja identificaţi”. Toţi vor fi urmăriţi pentru „spălare de bani, asociere de răufăcători şi revânzare pe piaţa neagră”. Printre aceste persoane se numără şi Mohamadou Lamine Fofana, pe care anchetatorii l-au considerat iniţial „creierul” reţelei, însă acum este bănuit a fi mâna-dreaptă a lui Whelan. Această reţea, activă din 2002, la ultimele patru ediţii ale Cupei Mondiale, vindea ilegal aproximativ 1.000 de bilete pe meci, la un preţ de bază de 1.000 euro, conform anchetatorilor.

Primul grup privat indian, Reliance Industries, a anunţat marţi că va deschide o anchetă pentru a stabili cum un lot de bilete pe care le achiziţionase pentru CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014 a ajuns la o reţea care se ocupa cu revânzarea lor ilegală, informează AFP.

Match Hospitality, societate prestatoare a FIFA pentru vânzarea biletelor VIP pentru competiţie, la care s-a renunţat între timp, a precizat că 59 de bilete în numele Reliance au fost descoperite pe piaţa neagră braziliană.

„Reliance a respectat mereu regulile şi reglementarea, iar noi nu suntem la curent cu un astfel de incident. Vom ancheta”, a anunţat firma într-un comunicat.

Reliance Industries, controlat de afaceristul Mukesh Ambani, a precizat că a achiziţionat aceste bilete prin intermediul unui alt prestator de servicii pentru FIFA, grupul Octagon, fără a oferi detalii suplimentare.

Grupul indian a cumpărat 304 bilete la care se renunţase pentru 19 meciuri, la o valoare de 1,2 milioane de dolari, ce includeau acces în spaţiile private pentru toate meciurile de la Rio, Sao Paulo şi Belo Horizonte, conform Match Hospitality.

Match Hospitality nu este o filială a FIFA, însă întreţine legătură foarte strânse cu instanţa mondială a fotbalului, care i-a atribuit deja exclusivitatea serviciilor sale de ospitalitate pentru Cupele Mondiale din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar).

Printre acţionarii acestei societăţi se numără Infront Sports and Media, cu baza în Elveţia, condusă de Philippe Blatter, nepotul lui Joseph Blatter, preşedintele FIFA. CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014.