Campionul, întâmpinat cu fast. Primire emoţionantă pentru Eduard Novak VIDEO

Peste 2.000 de locuitori l-au aşteptat în centrul municipiului Miercurea Ciuc, pe Edurad Novak, medaliatul cu aur şi argint la Jocurile Paralimpice de la Londra, sportivul fiind aplaudat şi ovaţionat frenetic.

RomaniaTV.net
12 sept. 2012, 07:16
Campionul, întâmpinat cu fast. Primire emoţionantă pentru Eduard Novak VIDEO

Eduard Novak şi coechipierul său, Torok Imre, au fost aşteptaţi pe platoul din faţa Palatului Administrativ.

Ei au fost întâmpinaţi şi de foşti colegi ai lui Eduard Novak de pe vremea când acesta practica patinajul viteză, de rude, prieteni, de reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene.

Când a coborât din maşină, fanfara din Ciceu a dat semnalul debutului ceremoniei de primire a rutierului Eduard Carol Novak, iar miile de oameni, maghiari şi români, deopotrivă, au început să aplaude.

Ede, aşa cum este alintat de familie şi de cunoscuţi, a urcat pe scenă, împreună cu Torok Imre, coechipierul său, în spatele lor fiind inscripţionată în limba maghiară pe un banner uriaş, propoziţia „Ede, Miercurea Ciuc este mândru de tine!”.

Cei doi au vorbit despre experienţele trăite la Jocurile Paralimpice de la Londra, cum s-au simţit înainte de probe, Ede recunoscând că înaintea cursei de urmărire a „trăit un stres fantastic” şi că a fost „cel mai greu concurs” din viaţa lui.

La coborârea de pe scenă a fost asaltat de fanii de toate vârstele, care i-au răsplătit eforturile cu flori, primind în schimb poze cu autograf ale rutierului care a cucerit prima medalie de aur din istoria participărilor României la Jocurile Paralimpice.

Între timp, pe un ecran uriaş au fost proiectate două filme care au prezentat evoluţia sportivului Eduard Carol Novak de la patinatorul viteză şi până la campionul de la Paralimpice, precum şi momente surprinse în timpul antrenamentelor şi competiţiilor naţionale şi internaţionale la care a participat.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a mulţimit lui Ede pentru realizările obţinute şi i-a înmânat premiul „Pro Urbe”, iar preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, le-a spus rutierilor „aţi câştigat simpatia întregii ţări şi aţi făcut să se vorbească cu măreţie despre Miercurea Ciuc, Harghita şi secuime”.

„Este un moment de mare bucurie să-l întâmpinăm pe campionul mondial şi paralimpic al României, un sportiv cu o voinţă de fier şi cu o putere de muncă deosebită. Suntem mândri că această zonă a dat un campion atât de mare”, a adăugat directorul executiv al Direcţiei de Tineret şi Sport Harghita, Andrei Csiki.

Cel mai emoţionat a fost, însă, Eduard Novak, neaşteptându-se la o primire atât de caldă din partea localnicilor.

Este incredibil, e un vis pentru mine să fiu acasă, să fiu aşteptat şi apaludat de atâţia oameni. Este o bucurie pe care o trăim împreună şi sunt foarte fericit” a declarat Eduard Carol Novak.

Novak, în vârstă de 36 de ani, a ocupat prima poziţie a podiumului în proba de urmărire, fiind urmat în clasamentul general de cehul Jiri Jezek, colegul său de la Tusnad Cycling Team, şi a câştigat argintul la proba de contratimp pe şosea.

Fost patinator în proba de viteză, Novak şi-a pierdut laba piciorului drept, în urma unui accident de maşină petrecut în urmă cu 16 ani.