Canabisul, cel mai consumat DROG din România

Publicat: Marţi, 28 Mai 2013 16:41 // Actualizat: Marţi, 28 Mai 2013 16:41 // Sursa: RTV.net

Cel mai consumat drog în România este canabisul, a afirmat marţi directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, Sorin Oprea, cu prilejul lansării de către instituţia pe care o conduce a unei sinteze privind situaţia drogurilor din România în 2012.

Foto: wikimedia.org

"În România cel mai consumat drog este canabisul, urmat de substanţele noi cu proprietăţi psihoactive, aşa-numitele etnobotanice, şi apoi de heroină", a declarat Sorin Oprea, precizând că acest top "ad-hoc" poate suferi modificări, datele finale ale studiului urmând să fie comunicate ulterior.

Sorin Oprea a menţionat că, faţă de 2011, anul trecut s-a înregistrat o stabilizare în ceea ce priveşte consumul de droguri şi substanţele consumate. "Sunt câteva mutaţii care pot fi identificate şi anume faptul că scade consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive şi creşte consumul pe heroină. Pe canabis are o componentă constantă, cu o creştere foarte uşoară în 2012. Aceste informaţii pe anul trecut provin din evaluarea datelor care au fost culese de la nivelul urgenţelor şi al admiterilor la tratament", a explicat şeful ANA.

Potrivit sintezei ANA, canabisul continuă să fie şi în România cel mai consumat drog tradiţional, în timp ce interesul pentru cocaină rămâne în continuare foarte scăzut.

Acelaşi studiu arată că etnobotanicele sunt în continuare drogurile care cauzează cele mai mari probleme: "Cele mai îngrijorătoare aspecte sunt cele legate de consumul injectabil şi de riscurile asociate acestuia. În acest sens, pe de o parte, nivelurile ridicate ale prevalenţei HIV şi ale virusurilor hepatice B şi C în rândul consumatorilor de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, pe de altă parte numărul crescut al urgenţelor medicale determinate de consumul unor astfel de substanţe (în peste două treimi - 67,7% - dintre cazurile de urgenţă înregistrate în 2012 şi cauzate de consumul de droguri ilicite, a fost raportat un asemenea tip de consum), precum şi prezenţa unor cazuri de deces în care s-a menţionat un astfel de consum (...) conduc la concluzia unui consum problematic al acestor tipuri de substanţe".

În 2012, cei mai mulţi consumatori de droguri care au fost admişi la tratament erau dependenţi de heroină. Totodată, anul trecut în România s-au înregistrat 26 de cazuri declarate ca decese direct asociate consumului de droguri, toate în Bucureşti, iar 16 persoane au murit din cauze indirect asociate consumului de droguri.

În altă ordine de idei, conform datelor furnizate de DIICOT, pe parcursul anului 2012 numărul total al cauzelor soluţionate de către parchete pentru comiterea de infracţiuni la regimul drogurilor şi precursorilor s-a ridicat la 3.775, cifră în scădere cu circa 8% faţă de cea din 2011.

Anul trecut, instanţele de judecată au stabilit vinovăţia pentru comiterea de infracţiuni la regimul juridic al drogurilor pentru 1.096 de persoane, o valoare cu aproximativ 28% mai mare faţă de cea din 2011.

Comparativ cu 2011, anul trecut s-a constatat o creştere semnificativă de aproximativ 60% a cantităţii totale de droguri confiscate.

Sinteza lansată de ANA constituie o lucrare preliminară a Raportului anual privind situaţia drogurilor în România 2013, care urmează a fi lansat în a doua parte a acestui an.

 

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 iun 02:17
...lansării de către instituţia pe care o conduce a unei sinteze privind situaţia drogurilor din România în 2012. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
1
EUR
4.8741
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H