Canada anulează regimul obligativităţii vizelor de călătorie impuse cetăţenilor Cehiei

Premierul canadian Stephen Harper a anunţat vineri anularea regimului obligativităţii vizelor de călătorie impuse cetăţenilor Cehiei, pentru a evita o blocare a Acordului de liber-schimb încheiat cu Uniunea Europeană (UE).

RomaniaTV.net
18 oct. 2013, 15:16
Canada anulează regimul obligativităţii vizelor de călătorie impuse cetăţenilor Cehiei

Stephen Harper, premierul canadian, a anunţat vineri că va anula regimului obligativităţii vizelor de călătorie impuse cetăţenilor Cehiei, pentru a evita o blocare a Acordului de liber-schimb încheiat cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP, citată de Mediafax.

„Am decis să anulăm, în săptămânile următoare, obligativitatea vizelor de călătorie în Canada impuse cetăţenilor cehi”, a declarat Harper la Bruxelles într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, cu ocazia semnării Acordului de liber-schimb.

Acest acord urmează, totuşi, să fie ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre UE şi de către Parlamentul European (PE). Praga a anunţat că nu îl va ratifica, în cazul în care problema vizelor nu va fi soluţionată.

Citeşte şi PE a votat REINTRODUCEREA VIZELOR pentru SUA şi Canada dacă nu permit libera circulaţie a românilor

Guvernul canadian a decis în 2009 să reintroducă regimul obligativităţii vizelor pentru cehi, care fusese abolit în 2007, din cauza numărului considerat „excesiv” de cereri de azil depuse de cetăţeni din această ţară, marea majoritate romi, care denunţau discriminări. „Este necesar să ne întrebăm de ce cetăţeni ai unei ţări UE cer azil într-o ţară străină„, sublinia la acea vreme François Jacques Barrot, comisarul european pentru Justiţie.

Europenii au ameninţat Canada cu impunerea unui regim de obligativitate a vizelor pentru cetăţenii canadieni, dar nu au trecut vreodată la fapte.