Canada refuză a doua oară să îi ofere lui Charles Puigdemont intrarea în această ţară

Canada a refuzat din nou, marţi, să îi permită intrarea liderului separatist catalan Carles Puigdemont, a anunţat avocatul acestuia, citat de AFP. Fostul premier al provinciei spaniole Catalonia fusese invitat de o organizaţie separatistă din Quebec.

30 oct. 2019, 09:48
Canada refuză a doua oară să îi ofere lui Charles Puigdemont intrarea în această ţară

Pentru a onora invitaţia Societăţii Saint-Jean Baptiste (Sf. Ioan Botezătorul) din Montreal (SSJB), Puigdemont ar fi avut nevoie de o autorizaţie electronică de călătorie (AVE), necesară la intrarea în Canada.

„Astăzi a căzut securea. Agentul (serviciului de imigrări) ajunge la concluzia că, ţinând seama de acuzaţiile în curs împotriva dl. Puigdemont în Spania, există motive să se creadă că acestuia i-ar putea fi interzisă prezenţa pe teritoriul Canadei. Şi din acest motiv, refuză să elibereze AVE”, a explicat agenţiei France Presse avocatul canadian Stephane Handfield, care îl reprezintă pe fostul oficial catalan, informează Agerpres.

Străinilor care nu au nevoie de viză li se solicită AVE la sosirea în Canada cu avionul. Autorizaţia se obţine online, iar procedura de eliberare durează de obicei doar câteva minute, potrivit site-ului Ministerului canadian pentru Imigrare.

Citeşte şi Nou mandat de arestare european pe numele liderulul catalan Carles Puigdemont

Puigdemont locuieşte în Belgia după eşecul proclamării independenţei Cataloniei faţă de Spania, în 2017. El a fost urmărit internaţional pe baza unui mandat de arestare emis de autorităţile spaniole, pentru „revoltă şi deturnare de fonduri publice”. Avocaţii săi au contestat marţi, în Belgia, o cerere de extrădare din partea Madridului, iar termenul de audiere în cauză a fost amânat de instanţă până pe 16 decembrie, potrivit Agerpres

În Canada, Handfield intenţionează să formuleze la Curtea Federală o plângere împotriva refuzului guvernului de a emite autorizaţia de călătorie solicitată de clientul său încă din 3 mai. Avocatul apreciază că, dacă plângerea este acceptată, audierea pe fond va avea loc probabil la primăvară.

Premierul statului canadian Quebec, Francois Legault, a declarat că este uimit de decizia guvernului federal de a nu-i permite intrarea lui Puigdemont. „Aş dori ca guvernul Canadei să ne explice de ce refuză să acorde această viză”, a declarat el presei.