Canalul Dunăre-București ar putea deveni realitate. Licitaţie publică pentru proiectul lui Nicolae Ceauşescu

Canalul Dunăre-Bucureşti revine în actualitate. Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN) tocmai a lasat o licitaţie publică pentru reactualizare studiu de fezabilitate "Amenajarea râurilor Argeş şi Damboviţa pentru navigatie si alte folosinţe".

24 feb. 2021, 11:35
Canalul Dunăre-București ar putea deveni realitate. Licitaţie publică pentru proiectul lui Nicolae Ceauşescu

Canalul Dunăre-București revine în actualitate. Guvernul reactualizează studiul de fezabilitate cu bani europeni. Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile (CNACN) a lansat marți, 23 februarie, o licitație pentru reactualizarea studiului de fezabilitate privind “amenajarea râurilor Argeș și Dâmbovița pentru navigație și alte folosințe”. Mai exact, este vorba despre faimosul canal București – Dunăre, început înainte de 1989.

Canalul Dunăre-București ar putea deveni realitate

Studiul se va derula pe cursul râului Argeș aval de lacul Mihăilești – Cornetu și pe cursul râului Dambovița aval de podul de pe șoseaua de centură a municipiului București, pe teritoriul județelor Ilfov, Giurgiu și Călărași, potrivit informațiilor din platforma SEAP. Valoarea estimată a contractului este de șase milioane de lei, fără TVA, iar durata sa este de 11 luni. Achiziția este finanțată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 5 aprilie 2021, scrie Economica.net.

Canalul Dunăre-Marea Nordului. Proiect de peste o jumătate de miliard de euro aprobat de guvernul de la Praga

Canalul Dunăre – București, început de Nicolae Ceaușescu, reprezintă un proiect controversat, despre care criticii susțin că este megalomanic și că nu va fi eficient economic. Proiectul a fost promovat și de fostele guverne social-democrate pentru realizarea prin parteneriat public – privat. În acest sens, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat în decembrie 2018 un studiu de fundamentare. Conform acelui studiu, canalul urma să fie proiectat şi construit în cinci ani, iar costul său se ridica la 6,71 miliarde de lei (1,44 miliarde de euro), fără TVA. După finalizare, bucureştenii ar fi putut merge în croaziere până în Delta Dunării sau chiar până la Viena. În 2008 era anunţat începerea studiilor de fezabilitate. La vreme respectivă guvernul spunea că realizare sa ar duce la crearea a aproximativ 10.000 de locuri de muncă, posibilitatea irigării a zeci de mii de hectare precum şi importante cantităţi de energie electrică prin hidrocentrale. „După finalizarea canalului, Capitala va deveni port la două mări, Marea Neagră şi Marea Nordului. De asemenea, municipiul Bucureşti va deveni a cincea capitală cu acces la Dunăre după Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad”, declara, în 2008, directorul general al Administraţiei Canalelor Navigabile, Ovidiu Cupşa. Într-o estimare din 2015 Marcel Boloş la momentul respectiv şeful AM POST estima costurile lucrărilor la Canalul Bucureşti- Dunăre la 1,5 miliarde de euro. Lucrările la Canalul Bucureşti-Dunăre au început în 1986 şi au fost oprite după 1989.