Cancelarul Angela Merkel anunţă reduceri masive ale impozitelor

Coaliţia aflată la putere în Germania a promis, duminică seară, o reducere a impozitelor în valoare de şase miliarde euro până în 2014, ce vizează în principal veniturile mici şi mijlocii, a anunţat la Berlin cancelarul Angela Merkel

RomaniaTV.net
07 nov. 2011, 06:58
Cancelarul Angela Merkel anunţă reduceri masive ale impozitelor

Contribuabilii germani sunt nevoiţi să aştepte anul 2013, electoral în Germania, pentru o primă relaxare fiscală de două miliarde de euro şi 2014 pentru alte patru miliarde suplimentare, potrivit Agerpres.

O adevărată consolidare a bugetului reprezintă un prealabil, dar în acelaşi timp dorim să le mulţumim cetăţenilor pentru concesiile făcute în perioada crizei financiare’, a declarat cancelarul Angela Merkel la finalul unei reuniuni desfăşurate la Berlin, la care au participat liderilor foarmaţiunilor politice din coaliţia guvernamentală.

Aceste reduceri ale impozitelor au constituit promisiunea de bază a guvernului de coaliţie condus de Angela Merkel, dar mai ales a liberalilor din FDP, în timpul campaniei electorale din 2009. Sechelele lăsate asupra bugetului de recesiunea din acel an, precum şi necesitatea de a redresa finanţele publice pe fondul crizei datoriei europene au împiedicat îndeplinirea acestui plan.

În 2010, contribuabilii germani au plătit impozite în valoare totală de 530 de miliarde euro, mare parte încasate de statul federal şi landuri. Relaxarea reprezintă deci mai puţin de doi la sută din povara fiscală. În afara reducerii impoztelor, calul de bătaie al liberalilor, partidele au mai căzut de acord asupra unei reforme a sistemului de asigurări (majorarea contribuţiilor şi beneficiilor) şi o alocaţie acordată părinţilor care nu-şi plasează copiii în creşe, revendicare a creştin-socialilor bavarezi din CSU.

Măsurile anunţate trebuie aprobate de deputaţii din Bundestag, camera inferioară a parlamentului, dar şi de Bundesrat, camera superioară ce reprezintă landurile. În aceasta, guvernul nu mai deţine majoritatea, iar partidele de opoziţie s-au declarat împotriva reducerii impozitelor.