Cancelarul austriac Sebastian Kurz refuză să primească refugiaţi afgani. Haosul continuă în Afganistan

România decide în CSAT dacă va primi sau nu cetăţeni afgani. Ministrul de Externe a anunţat deja că am putem acorda azil celor aflaţi la studii în Românie. În Europa, deciziile sunt împărţite.

22 aug. 2021, 14:53
Cancelarul austriac Sebastian Kurz refuză să primească refugiaţi afgani. Haosul continuă în Afganistan

Afganistan.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz nu vrea să primească mai mulţi refugiaţi afgani, în pofida preluării puterii în ţară de către talibani, relatează dpa citând extrase dintr-un interviu al şefului guvernului pentru canalul PULS 4 care urmează a fi difuzat duminică, relatează dpa.

„Nu sunt de părere că ar trebui să primim mai mulţi oameni în Austria, ci dimpotrivă”, a spus Kurz în interviu.

Cu peste 40.000 de refugiaţi afgani primiţi, Austria găzduieşte a doua cea mai mare comunitate de afgani din UE raportat la populaţia sa.

El a respins cu fermitate primirea unor noi afgani. „Nu se va întâmpla un astfel de lucru în timpul mandatului meu”, a dat asigurări Kurz.

El a vorbit şi despre „integrarea în mod special dificilă” a acestui grup de populaţie. „Să primim oameni care nu pot fi integraţi reprezintă o problemă uriaşă pentru noi ca ţară”, a spus Kurz.

Cancelarul austriac nu neagă faptul că talibanii sunt cruzi şi că în Afganistan condiţiile de trai sunt teribile. Şeful guvernului de la Viena a pledat ca comunitatea internaţională să facă tot posibilul pentru a ameliora situaţia în ţara lovită de criză.

Mesajul de revoltă transmis de o prezentatoare TV din Afganistan căreia talibanii i-au interzis să mai profeseze: „Nu mi s-a permis accesul în clădire VIDEO
Totuşi, el a mai spus că multe lucruri nu depind de Austria. „Nu totul este în puterea noastră”, a spus el.

Kurz a repetat propunerea ca persoanele din Afganistan să primească ajutor în ţările vecine. El a menţionat în special Turkmenistanul şi Uzbekistanul şi a mai spus că UE ar trebui să susţină ţările de sprijin din regiune în această privinţă.

Afganistan: Cel puţin 20 de morţi în ultima săptămână în timpul evacuării de pe aeroportul din Kabul

Cel puţin 20 de persoane au murit în ultimele şapte zile în şi în jurul aeroportului din Kabul după ce insurgenţii talibani au preluat controlul capitalei afgane duminica trecută, a declarat duminică un oficial NATO, relatează Reuters.

„Criza din afara aeroportului din Kabul este nefericită. Prioritatea noastră este să evacuăm toţi străinii cât de curând posibil”, a spus oficialul NATO sub protecţia anonimatului.

Mulţimile adunate la aeroport au devenit tot mai mari în ultima săptămână, afectând operaţiunile SUA şi ale altor ţări de a încerca să evacueze mii dintre diplomaţii şi cetăţenii lor, precum şi numeroşi afgani.

Alertă de securitate la Kabul, situaţia se înrăutăţeşte în Afganistan. Reacţie dură şi din partea UE
„Forţele noastre menţin o distanţă strictă faţă de zonele exterioare ale aeroportului din Kabul pentru a preveni orice ciocniri cu talibanii”, a adăugat oficialul NATO.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat, tot duminică, faptul că şapte persoane şi-au pierdut viaţa în haosul care înconjoară aeroportul din Kabul.

„Condiţiile din teren rămân extrem de solicitante, dar facem tot posibilul pentru a gestiona situaţia cât mai sigur cu putinţă”, a precizat ministerul într-un comunicat dat publicităţii duminică.

„Gândurile noastre sincere se îndreaptă către familiile celor şapte civili afgani care din nefericire au murit în mulţimile din Kabul”, a mai menţionat Ministerul britanic al Apărării.

Afganistan: Numeroşi copii pierduţi în haosul de la aeroportul din Kabul. Unul s-a născut pe aeroport

Tot mai mulţi copii sunt pierduţi în timpul scenelor haotice de la aeroportul din Kabul, informează media locale duminică, preluate de dpa.

Canalul Ariana din Afganistan a relatat despre o familie din Kabul care a preluat în îngrijire un copil pe care l-a găsit prins în sârmă ghimpată. În pofida eforturilor lor, ei nu au reuşit să-i găsească pe părinţii copilului.

Băiatul, care are în jur de şase ani, a spus că familia sa a venit la aeroport într-o tentativă de a fugi din ţară.

Din câte se pare tatăl său a căzut în mijlocul mulţimii, iar copilul nu a mai putut de atunci să-şi vadă vreunul dintre părinţi.

De asemenea, jurnaliştii locali au relatat că oamenii postează fotografii cu copii pierduţi la aeroport.

Pe aeroportul din Kabul se produc de o săptămână scene haotice, în contextul în care mii de oameni încearcă să fugă din Afganistan după preluarea puterii de către talibani duminica trecută.

O femeie afgană a născut într-un avion american de evacuare cu destinaţia Germania, în timp ce la Kabul, în afara aeroportului, au fost înregistrate şapte decese în busculadele create, relatează BBC.

Duminică, US Air Mobility Command a anunţat pe Twitter că femeia călătorea cu familia din Orientul Mijlociu la baza aeriană Ramstein din Germania când a intrat în travaliu.

După ce au început să apară complicaţii, comandatul aeronavei a decis să scadă altitudinea de zbor pentru a creşte presiunea aerului în interior, ceea ce a ajutat la stabilizarea mamei.
Odată ce avionul a aterizat, medicii militari americani au urcat în avion şi au ajutat la naşterea copilului. Mama şi nou-născutul sunt bine şi au fost duşi la un spital din apropiere.

Mesajul pentru planetă al scriitorului Khaled Hosseini, născut la Kabul: Nu e momentul să întoarceţi spatele refugiaţilor afgani. 

Khaled Hosseini, scriitor născut la Kabul în 1965 şi care în prezent locuieşte în SUA, a vorbit, într-un interviu pentru CNN, despre situaţia din Afganistan, el lansând totodată un apel către naţiunile lumii să nu refuze să îi primească pe refugiaţii afgani şi să îi ajute pe oamenii din ţară.

Cărţile lui Hosseini le arată cititorilor din întreaga lume o altă latură a Afganistanului, dincolo de război şi teroare. Best-sellerul “The Kite Runner” (Vânătorii de zmeie) a fost publicat în 2003, la doi ani după atacurile din 11 septembrie 2001 şi după ce SUA au decis o ripostă în Afganistan asupra talibanilor. Milioane de cititori au fost captivaţi de povestea lui Amir şi Hassan, doi băieţi sin segmente opuse ale societăţii, ale cărei vieţi capătă traiectorii foarte diferite după invazia sovietică. Şi următoarele două romane ale lui Hosseini, “Splendida cetate a celor o mie de sori” şi “Şi munţii au ecou”, au subiecte legate de Afganistan şi au avut un succes similar cu primul.

Pentru Hosseini, a fost tulburător să vadă situaţia din ultima perioadă din Afganistan, ţara sa de origine, scrie cnn.com. Scriitorul este îngrijorat pentru prietenii săi şi rudele care sunt încă în Afganistan, oamenii pe care i-a întâlnit atunci când a făcut deplasări în ţara pe care a părăsit-o în urmă cu câteva decenii, pentru cei care i-au ajutat pe refugiaţi şi activiştii care au pledat pentru drepturile omului.