Mesajul de revoltă transmis de o prezentatoare TV din Afganistan căreia talibanii i-au interzis să mai profeseze: „Nu mi s-a permis accesul în clădire VIDEO

Shabnam Dawran este jurnalistă de șase luni, la o televiziune publică din Afganistan, iar după ce talibanii au preluat puterea, nu a mai fost lăsată să profeseze.

20 aug. 2021, 17:16
Mesajul de revoltă transmis de o prezentatoare TV din Afganistan căreia talibanii i-au interzis să mai profeseze: „Nu mi s-a permis accesul în clădire VIDEO

Shabnam Dawran, jurnalistă la un post de televiziune național, a transmis un mesaj video în care acuză regimul taliban că i-a interzis să mai profeseze din cauză că este femeie.

Tânăra a povestit cum ultima dată când a încercat să intre în clădirea televiziunii pentru care lucra, talibanii nu au lăsat-o, deși aceasta avea legitimația de serviciu asupra ei. De asemenea, jurnalista a lansat și un apel de ajutor pentru națiunea din care face parte, întrucât din cauza ocupației talibanilor viețile oamenilor sunt în pericol.

„Numele meu este Shabnam Dawran. Sunt de şase ani jurnalist, iar în prezent lucrez la televiziuniea publică din Afganistan. Nu mi-am înterupt activitatea după schimbarea puterii în ţara noastră şi am continuat să merg la birou, dar din păcate ultima dată nu mi s-a permis accesul în clădire, în ciuda faptului că aveam la mine legitimaţia de serviciu. Angajaţii bărbaţi, toţi cu astfel de cartele au fost lăsaţi să intre în redacţia televiziunii, dar mie mi s-a spus că nu îmi mai pot continua activitatea pentru că sistemul s-a schimbat. Îi rog pe toţi cei care mă ascultă şi mă aud să ne ajute pentru că vieţile noastre sunt sub ameninţarea talibanilor”, a spus jurnalista.

Una dintre guvernatoarele din Afganistan, capturată de talibani

Una dintre guvernatoarele din Afganistan, capturată de talibani. Times of India nu a precizat, însă, unde și când a fost capturată Mazari. Nadia Momand, o jurnalistă afgană, a anunțat capturarea guvernatoarei pe Twitter și a cerut eliberarea ei.

Mazari, în vârstă de 40 de ani, a fost guvernatoarea districtului Charkint din nordul Afganistanului, o regiune cu o populație de 30.000 de oameni. Ea a devenit celebră pentru opoziția dură pe care a dus-o împotriva talibanilor.

Mazari a recrutat și antrenat populația locală pentru lupta împotriva insurgenților din 2019. Ea a fost numită guvernatoare în 2018, una dintre puținele femei care au deținut un astfel de post în țara recunoscută pentru abuzurile la adresa femeilor.

„Uneori sunt în biroul meu în Charkint, iar alteori trebuie să pun mâna pe o pușcă și să merg la luptă”, spunea Mazari, citată de The Guardian, cu puțin timp înainte ca talibanii să preia controlul asupra Kabulului și întregii țări.

În prima săptămână din august, jumătate din districtul condus de Mazari se afla deja sub conducere talibană. Mulți dintre cei recrutați de ea erau fermieri care își vânduseră animalele pentru a cumpăra arme.