Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, anchetat de procurorii anticorupţie. Cercetarea ar putea avea legături cu „Afacerea Ibiza”

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, este vizat de o investigaţie a Parchetului pentru combaterea infracţionalităţii economice şi corupţiei (WKStA), scrie presa austriacă. Ancheta ar putea avea legături cu "Afacerea Ibiza".

12 mai 2021, 15:05
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, anchetat de procurorii anticorupţie. Cercetarea ar putea avea legături cu „Afacerea Ibiza”
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, anchetat de procurorii anticorupţie. Cercetarea ar putea avea legături cu "Afacerea Ibiza"

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, este vizat de o anchetă anticorupţie, alături de Bernhard Bonelli, şeful de cabinet al cancelarului. Informaţia a fost confirmată de Biroul cancelarului austriac. Potrivit sursei citate, Sebastian Kurz nu intenţionează să demisioneze, ci „va fi bucuros să îşi prezinte punctul de vedere în faţa unui judecător”.

Sebastian Kurz şi Bernhard Bonelli sunt suspectaţi că au depus mărturii false la audierile în comisia specială în legătură cu numirea lui Thomas Schmid în Consiliul de administraţie al companiei de stat Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG).

Citeşte şi: Cazul ursului Arthur, ucis de prinţul austriac, anchetat de DNA. Şi Comisia Europeană face cercetări

Comisia parlamentară de anchetă investighează presupusa negociere a unor funcţii politice şi posibila influenţă a donaţiilor pentru partid asupra deciziilor politice în timpul guvernului precedent, format din Partidul Popular (ÖVP, formaţiunea lui Kurz) şi Partidului Libertăţii (FPÖ).

Potrivit plângerii depuse de NEOS, cancelarul şi şeful său de cabinet au negat că ar fi existat o complicitate în cazul numirii lui Thomas Schmid, un apropiat al lui Sebastian Kurz, în funcţia de director al companiei de stat ÖBAG.

Ancheta ar avea legături cu „Afacerea Ibiza”, un caz de corupţie politică din Austria, care a dus la căderea guvernului precedent.

Citeşte şi: Ministrul de Finanţe al Austriei, acuzat de corupţie. Procurorii i-au percheziţionat locuinţa

În 2019, vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, care era şi liderul formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPÖ), a demisionat după difuzarea unei înregistrări video. Heinz-Christian Strache a fost acuzat de contacte ilegale cu un om de afaceri rus.