Cancelarul german şi premierul grec cer să se renunţe la stereotipuri: Fiecare ţară are importanţă egală

Deși are cea mai mare economie din Uniunea Europeană, Germania își privește toți partenerii din Europa ca fiind egalii ei, inclusiv pe Grecia, a declarat luni cancelarul Angela Merkel după întrevederea avută la Berlin cu premierul grec Alexis Tsipras, amândoi acceptând ideea că trebuie evitate stereotipurile în Europa, consemnează agențiile Reuters, AFP și DPA, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
23 mart. 2015, 19:29
Cancelarul german şi premierul grec cer să se renunţe la stereotipuri: Fiecare ţară are importanţă egală

‘Cu toate că Germania are 80 de milioane de locuitori și suntem cea mai mare economie a Uniunii Europene, această Europă este construită pe principiul că fiecare țară are o importanță egală’, a indicat șefa executivului german la conferința de presă comună cu Tsipras.

Acesta din urmă a cerut deopotrivă germanilor și grecilor să nu se mai privească reciproc pe baza unor stereotipuri. El a condamnat portretizare nazistă făcută Angelei Merkel în Grecia, calificând-o drept ‘injustă’, și a subliniat că ‘Germania democratică de astăzi nu are nimic de-a face cu cel de-al Treilea Reich’.Grecii nu sunt leneși și germanii nu sunt responsabili pentru tot ce e rău în Grecia. Trebuie să muncim din greu pentru a depăși aceste stereotipuri’, a insistat Tsipras, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Grecia va prezenta „o listă precisă de reforme în următoarele zile”

Trebuie să evităm ‘toate felurile de stereotipuri’, l-a aprobat cancelarul german, în contextul în care relațiile dintre cele două țări au cunoscut un important regres după ce stânga radicală condusă de Alexis Tsipras a preluat conducerea guvernului grec și au apărut imediat divergențe între blocul comunitar și executivul de la Atena cu privire la reformele pe care acesta din urmă trebuie să le implementeze în schimbul ajutorului financiar internațional.

Referitor la acest ultim aspect, Tsipras, un adversar înverșunat al politicilor de austeritate, a promis la conferința de presă ‘reforme structurale cuprinzătoare’, dar a menționat că în același timp ‘este nevoie de un nou mix de politici’ menit să diminueze problemele economice și sociale rezultate în urma programelor de reforme, cum ar fi șomajul ridicat și contracția economiei.