Cancelarul german Olaf Scholz nu se teme să îl atace pe Putin: „Nu şi-a îndeplinit niciun obiectiv în Ucraina!”

Preşedintele rus Vladimir Putin nu şi-a îndeplinit niciun obiectiv în războiul din Ucraina, susţine cancelarul german Olaf Scholz, potrivit DPA şi Reuters.

14 dec. 2022, 12:47
Cancelarul german Olaf Scholz nu se teme să îl atace pe Putin: „Nu şi-a îndeplinit niciun obiectiv în Ucraina!”

Cancelarul german, Olaf Scholz, a lansat un nou atac la adresa lui Vladimir Putin, care continuă atacurile violente în Ucraina, deși militarii ruși mor pe capete. Mai exact, 100.000 de soldați ruși ar fi murit până acum pe frontul ucrainean.

„Niciunul dintre planurile lui Putin nu a funcţionat”, a precizat Scholz într-o declaraţie susţinută miercuri în Bundestag, adăugând că preşedintele rus a făcut o eroare de calcul fundamentală.

El a crezut că trupele sale vor ocupa Ucraina în câteva zile şi că Europa şi Occidentul democrat sunt prea divizate pentru a ajuta Ucraina eficient”, a explicat cancelarul german, conform Agerpres.

Citiți și:  Cancelarul german Olaf Scholz îi transmite lui Putin că vrea să reia cooperarea economică cu Rusia. Care e condiția pe care a pus-o 

Olaf Scholz: „A crezut că poate seca solidaritatea Europei oprindu-ne robinetul cu gaz”

Putin s-a înşelat „în legătură cu curajul ucrainenilor, cu Europa, cu noi, cu caracterul democraţiilor noastre, cu voinţa noastră de a rezista imperialismului şi maniei de mare putere”, a mai spus el.

Scholz a reiterat că Uniunea Europeană este unită în sprijinul său pentru Ucraina şi, într-o aparentă referire la Ungaria, a spus că încercările de a submina valorile UE prin blocarea unor măsuri de politică externă vor eşua.

„Oricine consideră că poate submina valorile UE, la care s-a angajat fiecare stat membru, prin blocarea politicilor sale externe şi de securitate, va eşua în această încercare”, a mai afirmat el în parlament.

La începutul acestei săptămâni, Ungaria a renunţat la obiecţiile sale faţă de un împrumut al UE pentru Kiev după deblocarea parţială a unui sprijin financiar care fusese îngheţat anterior din cauza îngrijorărilor privind statul de drept.

Sprijinul pentru Ucraina, inclusiv sancţiunile împotriva Rusiei, va fi menţinut şi intensificat atât timp cât Putin îşi continuă războiul împotriva Kievului, a subliniat el.

„Nimeni nu suferă mai mult din cauza războiului dus de Rusia decât ucrainenii, iar noi rămânem ferm alături de ei”, a adăugat Scholz.

Scholz vrea reluarea cooperării economice cu Rusia, dacă Putin încheie războiul

De asemenea, cancelarul Germaniei, a declarat recent că o cooperare pe plan economică între țara sa și Rusia ar putea fi posibilă din nou, însă numai în condițiile în care Moscova pune capăt războiului început în Ucraina.

„În momentul de față, relațiile pe care le avem sunt reduse, reduse, reduse”, a declarat Scholz în fața Comisiei pentru Relații Economice Est-Europene, făcând referire la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, care au anulat comerțul și investițiile bilaterale.

”Dar unei Rusii care pune capăt războiului” ar trebui să i se acorde o șansă pentru o cooperare economică reînnoită, a adăugat cancerlarul german.

În discursurile sale anterioare, Olaf Scholz a spus că Occidentul nu va ridica sancțiunile impuse Rusiei ca răspuns la invazia sa din Ucraina până când Moscova nu își va retrage trupele și nu va ajunge la un acord de pace cu Kiev.

Citiți și: Olaf Scholz, avertisment de ultimă oră!”Trebuie să fim pregătiţi pentru o escaladare a războiului în Ucraina!”