Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei

Potrivit medicilor, cancerul la sân poate fi de două tipuri: cancer de sân HER2 pozitiv şi cancer de sân HER2 negativ. Studiile de specialitate arată că una din şase femei cu cancer de sân are boala HER2 pozitivă. Acesta se dezvoltă mai repede decât alte tipuri de cancer, boala fiind mult mai agresivă. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer au lansat joi campania de informare privind cancerul de sân "Nu am făcut destul".

RomaniaTV.net
11 oct. 2012, 15:00
Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei

Dr. Cătălin Costovici, de la Centrul Medical de Diagnostic Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române, a declarat că este foarte important ca pacientele să cunoască tipul de cancer de sân de care suferă.

Cancerul de sân HER 2 pozitiv afectează aproximativ 20% – 30% dintre pacientele cu cancer de sân, iar tratamentul acestui tip de cancer mamar cere atenţie specială şi îngrijire imediată, pentru că tumorile canceroase HER2 pozitive au o rată de creştere mai rapidă, iar şansele de recădere sunt mult mai mari, scrie agerpres.ro.

Dr. Cătălin Costovici a menţionat că în 70% din cazuri motivul principal pentru care se solicită un examen medical al sânului este descoperirea, frecvent accidentală, de către pacientă, a unui nodul mamar. În momentul prezentării la medic, aceşti noduli au în general dimensiuni de peste 2 cm.

Alte simptome sunt durerea prezentă la nivelul sânilor, deşi un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), modificări cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroşită, îngroşată, cu pori dilataţi (aspect de ‘coajă de portocală’), apariţia pe pielea sânului a unei adâncituri, care cutează pielea din jur ori a unei ulceraţii. Alte semne sunt mărirea neobişnuită de volum a unui sân, modificări ale conturului sânilor, apariţia unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locală), mameloane îndreptate în direcţii asimetrice sau unul dintre ele retractat, apariţia unor eczeme la nivelul areolelor mamare, palparea în axila a unor nodului cu volum mărit, duri, uneori dureroşi.

Mesajul campaniei din acest an este „Te rog mergi la control! Când tu suferi, sufăr şi eu!”. Evenimentul se bucură de susţinerea a trei nume sonore ale scenei româneşti, Ioan Gyuri Pascu, Cornel Ilie, Andi Vasluianu.