Cancun, paradisul caraibian FOTO&VIDEO

Un nisip alb și parcă cernut și o mare turcoaz, limpede cât vezi cu ochii, care pare să se unească cu cerul de un albastru mai deosebit decât cel de Voroneț. Așa poate fi descris în câteva cuvinte peisajul unic și idilic ce atrage anual aproape 3 milioane de turiști în paradisul numit Cancun, cel mai vizitat oraș al Mexicului după capitala Ciudad de Mexico.

02 dec. 2015, 18:02

Un fost oraș de pescari, Cancun a reușit în patru decenii să devină una dintre cele mai importante destinații turistice din lume, fiind cu mult peste alte orașe latinoamericane precum Buenos Aires sau Rio de Janeiro. Denumirea urbei a fost dată de mayași și are două accepțiuni: fie „cuibul șerpilor”, fie „locul șarpelui de aur”. Deși mai puțin acceptată, a doua variantă pare să descrie cel mai bine coasta Caraibelor: în formă de 7, litoralul Cancunului pare un șarpe aurit la răsărit.

25 de kilometri de litoral

Odată ajuns pe aeroportul internațional, o să cauți să ajungi degrabă pe malul mării. Este foarte important, însă, să-ți localizezi hotelul înainte să te arunci într-un taxi sau un autobuz. Deși pare rezonabil de lungă pe hartă, Zona Hotelera, unde se află mai toate hotelurile și plajele spectaculoase, are, în fapt, vreo 25 de kilometri. Autobuzul este o variantă bună pentru cei care stau mai aproape de oraș, în timp ce celorlalți le-aș recomanda călduros un taxi. Dacă știți să vă târguiți, ceea ce este un lucru cheie mai peste tot în Mexic, cu un rezonabil 200 de pesos (aproximativ 50 de lei) ajungeți la destinația dorită.

Pe drum spre hotel veți vedea palmieri de o parte și de alta a maiestuosului bulevard Kukulcan și veți avea impresia că sunteți la o veritabilă cursă de raliuri, fiindcă mai toți șoferii gonesc nebunește pe „autostrada” zonei hoteliere. Presărate de-a lungul litoralului sunt hoteluri-mamut în diverse stiluri arhitectonice, care vă vor aduce aminte de construcții megalomanice ale lui nea Nicu. Cu siguranță, vă vor lua ochii hotelurile Ritz Carlton, asemeni unui palat european, JW Marriott sau Hard Rock Hotel. Este, practic, un salon internațional de arhitectură hotelieră în toată splendoarea ei.

Și nu întâmplător am folosit cuvântul megalomanic. Aceste hoteluri, majoritatea de 4 sau 5 stele, sunt orașe în sine, concepute astfel încât turistul să nu iasă din complex și să aibă tot ce își dorește pentru o vacanță relaxantă la malul mării. Fiecare dintre aceste bijuterii arhitectonice se înalță pe câteva etaje sau chiar zeci de etaje, mai toate camerele sunt spațioase și au vedere către Marea Caraibelor, iar turiștii se pot bucura de tot: piscine, jacuzzi, restaurante, magazine și chiar supermarketuri.

La restaurant, cereți o piatră vulcanică fierbinte. Ați auzit bine, este un mod tradițional mayaș de a găti mâncarea. Alături de acea piatră, pe care vă veți găti propria cină, veți primi bucăți de pui gata condimentate, diverse fructe de mare precum creveți sau calamari și felurite tipuri de pește. Este o masă ce nu trebuie ratată, dacă vreți o experiență 100% mexicană.

Distracția – cuvânt de ordine la Cancun

Distracția în Cancun se concentrează la începutul bulevardului Kukulcan, cel care străbate zona hotelieră. Muzica și voia bună răsună din toate părțile, iar străzile sunt pline de petrecăreți amețiți de veșnicul open bar al cluburilor. Atenție, însă, la prețuri. Intrarea în așa-numitele baruri, care sunt mai degrabă cluburi în aer liber, este în jur de 35 de dolari, în timp ce o seară la Mandala ajunge și la 60 de dolari. Cireașa de pe tort este Coco Bongo, clubul unde, pentru 75 de dolari, ai distracție și băutură garantată toată noaptea.

 

Nu vă faceți griji cum ajungeți acasă, fiindcă aveți la dispoziție fie o mulțime de taxiuri, fie un autobuz care străbate Kukulcan toată noaptea. Ultima variantă este, evident, mai puțin costisitoare: 11 pesos, în jur de trei lei.

Dincolo de plajă…

Recuperarea după o noapte de club se face pe plajă, unde liniștea este cuvântul de ordine. Din când în când, vocile turiștilor americani sau canadieni, pentru că ei predomină în această zonă, vă vor face să mai tresăriți, însă totul revine la normal când veți vedea splendida apă turcoaz ce se întinde la picioarele voastre.

Bineînțeles, atunci când vă veți sătura de nisipul alb și umbreluțele din paie, aveți la dispoziție mai multe variante. O variantă ar fi înotul cu delfinii, o activitate pe cât de distractivă, pe atât de costisitoare. Aproape la fel de scump e să faci și snorkeling și scuba diving sau să vizitezi Muzeul Subacvatic de Artă. Însă fiecare activitate merită fiecare șfanț, deoarece Cancun se află într-o zonă privilegiată a Caraibelor, unde impresionant nu e doar ce se întâmplă la suprafață, ci și în adâncul mării, ce adăpostește o multitudine de pești și recifuri de coral.

Cufundate la doar câțiva metri în mare, sculpturile acestui muzeu deschis în 2009 ocupă aproximativ 400 de metri pătrați și sunt special concepute nu numai să nu erodeze viața marină, ba chiar să încurajeze dezvoltarea ei. Făcute din materiale eco-friendly, sculpturile impresionează prin mărimile impunătoare, dar și prin simbioza cu mediul ambient. Muzeul este împărțit în două saloane, unul situat la patru metri adâncime, celălalt la opt, iar întreg farmecul constă în modul în care se reflectă lumina Soarelui în mare și cum dansează peștii pestriți în jurul exponatelor.

Fără îndoială, acestea sunt doar câteva dintre atracțiile pe care le oferă spectaculosul Cancun, această poartă spre o lume nouă și de-a dreptul fascinantă, în care distracția, marea turcoaz, nisipul alb și cultura mayașă trăiesc într-o armonie perfectă.