Când a murit, de fapt, Aura Ion? Vezi ce spune medicul legist despre şansele de supravieţuire ale studentei

Pe 20 ianuarie 2015 s-a împlinit un an de la tragedia din Munţii Apuseni. Informatii contradictorii privind momentul in care salvatorii au ajuns la epava, dar si despre faptul daca Aura Ion si Adrian Iovan puteau fi salvati, continua sa apara.

20 ian. 2015, 09:32
Când a murit, de fapt, Aura Ion? Vezi ce spune medicul legist despre şansele de supravieţuire ale studentei

Gheorghe Vieru, medic primar legist la Serviciul de Medicina Legala Alba a declarat, la Digi24 TV ca Aura Ion ar fi putut fi salvata daca echipele de interventie ar fi ajuns mai repede la locul prabusirii avionului, dar ca sansele de supravietuire ale lui Adrian Iovan sunt greu de apreciat.

„Cel putin in cazul studentei, cred ca ar fi avut sanse de supravietuire, in situatia in care era descoperita repede. Nu as putea face o cuantificare in timp. Fetita asta a supravietuit, a decedat dupa miezul noptii, in ambulanta SMURD, in timpul manevrelor de resusucitare. Au reusit sa o transporte pana la ambulanta, s-au declansat manoperele de resuscitare. Decesul a fost declarat dupa 12.00, ambulanta aflandu-se in centrul comunei Horea”, a precizat legistul.

Comisia de Investigaţii privind siguranţa aviaţiei civile (CIAS) a dat publicităţii, luni, un raport provizoriu, în care se specifică faptul că, în urma unei analize atente s-a stabilit că aeronava pilotată de Adrian Iovan nu avea probleme la motoare.

CIAS „a analizat starea de funcționare a motoarelor la momentul producerii accidentului, prin intermediul reprezentantului acreditat al NTSB, în laboratorul producătorului, respectiv Lycoming Engines din SUA. În raportul întocmit, producătorul motoarelor a menționat că nu a detectat anomalii tehnice care să indice afectarea puterii motoarelor în condițiile de testare”.

IMAGINI CUTREMURĂTOARE. Familia Aurei Ion, la locul TRAGEDIEI din Apuseni. Fratele tinerei a căzut în genunchi

În vederea întocmirii Raportului Final, CIAS va elabora un document intern privind starea de funcționare a stațiilor
de radiocomunicații montate pe aeronavă şi va analiza zborul din punct de vedere al controlului traficului aerian, analiză ce se efectuează împreună cu un expert cooptat de la EUROCONTROL.

DECIZIE neaşteptată a familiei Aurei Ion, la un an de la tragedia din Apuseni

Pe 20 ianuarie 2014, un avion de tip Britten – Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine.

În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias. Medicii erau transportaţi la Oradea, unde urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion – o tânără, ofiţer-student – şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic.

Deocamdată, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.