ANALIZĂ: Numărul maxim de cazuri de COVID-19 în România va fi atins la sfârşitul lunii noiembrie

Potrivit unor analize epidemiologice internaţionale, numărul maxim de cazuri de covid-19 în România ar putea fi atins în luna noiembrie. Atunci se aşteaptă o triplare a necesarului de paturi.

RomaniaTV.net
20 oct. 2020, 16:38
ANALIZĂ: Numărul maxim de cazuri de COVID-19 în România va fi atins la sfârşitul lunii noiembrie

„Printr-o decizie a DSP Suceava de a dedica 10% din fiecare unitate sanitară pentru patologia Covid, se obține un număr suplimentar de 260 paturi, aspect ce a fost discutat cu managerii tuturor unităților medicale din județ în ședințe ale CJSU anterioare”, spun reprezentanții Prefecturii Suceava, potrivit Mediafax.

Conform precizărilor reprezentanților Spitalului Județean Suceava, obținerea unei capacități suficiente de cazare și tratare a cazurilor Covid-19 presupune dedicarea unui număr mult mai mare de paturi în unele unități sanitare. În același timp, trebuie menținută o capacitate de tratare a patologiei non-COVID la nivelul județului în unitatea cea mai performantă, Spitalul Județean de Urgență Suceava fiind principala unitate spitalicească din județ, cu o capacitate de cazare de 1200 locuri.

Până marţi, 20 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 186.254 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 134.395 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.400 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

768 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt internaţi la Terapie Intensivă. În ultimele 24 de ore, 65 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit.

Citeşte şi Oamenii de ştiinţă au descoperit trei noi simptome ale infecţiei cu coronavirus

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara crede că pentru scăderea însemnată a numărului de infecţii cu virusul SARS CoV-2 este nevoie de un blocaj total de două sau trei săptămâni.

Întrebat ce ar trebui să facă autorităţile din România, având în vedere creşterea cazurilor de infecţii cu virusul SARS CoV-2, medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, a declarat pentru News.ro că este necesar un nou blocaj de două-trei săptămâni.

”Ar trebui impuse niste reguli mai stricte şi avut mare grijă să se implementeze. Degeaba e interzis să ne adunăm în număr mare, când chefurile continuă. Dacă nu eşti ferm… şi poate gândit foarte bine… ideal poate ar fi bine să blochezi totul două – trei săptămâni, dar din păcate este an electoral. Trei săptămâni, dacă s-ar bloca, ar fi o măsură bună, dar că nu ne putem permite deoarece industria ar fi afectată”, a declarat medicul Virgil Musta.

Întrebat, de asemenea, dacă putem vorbi de o scăpare de sub control a pandemiei de coronavirus, Musta a declarat că acest comportament de nerespectare a măsurilor de protecţie a dus la explozia de cazuri.

”Putem vorbi, este într-o progresie geometrică. Aşa se întâmplă şi în străintătate şi e mai greu de respectat. Dacă respectam acum trei luni nu eram aici. Nerespectând, încetul cu încetul ne contaminăm. Acest comportement a dus la explozia de cazuri şi care va fi greu de stopat. Este rău că nu mai avem timp. În senul presiunii sitemului de sănătate. Una era să se întâmple când spitalul era gol, alta e când spitalul e plin. Acum va trebui să alegem între ce putem salva şi ce nu putem salva. Să zicem că sunt persoane care vin cu forme medii şi severe, acum îi trimitem acasă şi sperăm să nu evolueze sever”, a declarat Musta.