Când este cazul să iei Iodura de Potasiu. Precizări de la Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii face precizări cu privire la utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, în condiţiile în care două dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei au ajuns în subordinea armatei ruse.
Alina Andrei
04 mart. 2022, 11:01
Când este cazul să iei Iodura de Potasiu. Precizări de la Ministerul Sănătăţii

După începerea războului din Ucraina şi atacurile ruşilor asupra centralelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie, tot mai ulţi români au început să cumpere din farmacii iodură de potasiu. Oamenii se tem de o creștere a nivelului de radiații în România.

„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide”, avertizează Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Alarma medicilor după ce românii au epuizat tot iodul din farmacii de teama atacului nuclear! „E absolut interzis să fie luat preventiv!” Ce riscă romanii?

Oficiali din Ministerul Sănătăţii precizează că „în caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică”.

Citeşte şi: Un medicament este din nou la mare căutare de când a început războiul din Ucraina: „Înainte costa 30 lei, acum 70 lei”

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, mai arată MS într-un comunicat de presă.

„În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Şi preşedinte Societăţii Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană, a declarat vineri pentru Agerpres că este o greşeală să se administreze iodură de potasiu în condiţiile în care nu există certitudinea expunerii la iodul radioactiv.

„Iodura de potasiu este un agent terapeutic pe care îl folosim ca să protejăm tiroida de expunere la iod radioactiv. De ce vrem să protejăm tiroida? Pentru că în condiţiile expunerii la iod radioactiv există riscul de dezvolta mai târziu cancer tiroidian. Ceea ce trebuie să ţinem cont este legat de două aspecte: pe de o parte noi trebuie să fim convinşi că în cazul accidentului nuclear dacă s-ar produce izotopul care se eliberează este iodul radioactiv. Iodura de potasiu protejează doar împotriva iodului radioactiv, împotriva expunerii la iod radioactiv, nu şi în cazul expunerii la alţi agenţi radioactivi. Este o greşeală să luăm iodură de potasiu în condiţiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv”, a declarat Cătălina Poiană, pentru AGERPRES.

Potrivit acesteia, administrarea iodurii de potasiu nu este lipsită de reacţii adverse, de contraindicaţii sau de precauţii speciale.

Medicul a afirmat că se recomandă administrarea iodurii de potasiu în primele două – opt ore de la expunerea la norul radioactiv şi se consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică administrarea iodurii de potasiu.

Ea a spus că nu toate persoanele au acelaşi risc la expunerea la iod radioactiv.

„Nu toţi suntem expuşi la acelaşi risc în condiţiile expunerii la iod radioactiv. Spre exemplu, persoanele peste 60 de ani se consideră că nici nu ar trebui să ia iodură de potasiu decât dacă sunt foarte aproape de locul unde s-a produs sau dacă doza de expunere este foarte mare atât de mare încât să distrugă tiroida, ceea ce nu se întâmplă decât acolo, strict la focar. Persoanele cele mai la risc de a dezvolta cancer de tiroidă în timp după expunerea la iod sunt sugarii, copiii, femeile gravide sau femeile care alăptează, acestea sunt primele care trebuie evacuate sau adăpostite în cazul unei asemenea situaţii grave care ar putea să se producă”, a mai arătat medicul.

Cătălina Poiană a recomandat tuturor persoanelor să nu ia preventiv iodură de potasiu fără a consulta medicul.

„Ceea ce însă recomandăm tuturor persoanelor este aceea de a nu lua iodura de potasiu preventiv, fără a şti dacă există sau nu expunere la iod radioactiv şi mai ales fără a consulta medicul. (…) De asemenea, trebuie să ţinem cont şi să ne luăm nişte măsuri de precauţie, respectiv consultarea medicului atunci când un pacient are o guşă nodulară şi are şi afectare cardiacă sau atunci când există guşă nodulară cu hipertiroidism sau cu boală autoimună a tiroidei. În toate aceste situaţii medicul trebuie consultat, pentru că trebuie văzut în ce situaţie este pacientul respectiv, ce patologii asociate are şi care sunt riscurile la care este expus. Recomandarea noastră, şi aici vin în plus cu o recomandare în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, rog persoanele să aibă încredere în specialiştii în domeniul sănătăţii, să asculte părerea experţilor şi să nu facă asemenea lucruri. Să nu îşi auto-administreze această medicaţie fără consultarea medicului şi fără a fi sigur că este nevoie”, a subliniat Poiană.

 

Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa. Un incendiu violent a izbucnit în urma

bombardamentelor, la centrala din regiunea Zaporojie. „Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl”, avertizează ministrul ucrainean de externe. Președintele Zelenski acuză Moscova că recurge la teroarea nucleară.

„Europeni, treziți-vă, vă rog. Spuneți-le politicienilor voștri: Trupele rusești bombardează o centrală nucleară din Ucraina. Centrala nucleară Zaporojie… Avertizăm pe toată lumea: niciun stat nu a tras vreodată asupra unităților nucleare. Este pentru prima dată în istoria noastră, în istoria omenirii, când statul terorist recurge la teroarea nucleară”.„Propagandiștii ruși au amenințat că vor acoperi lumea cu cenușă nucleară. Acum nu mai este o amenințare – acum este o realitate. Armata rusă trebuie să fie oprită imediat. Strigați la politicienii voștri: Ucraina are 15 unități nucleare. Dacă are loc o explozie, este sfârșitul a tot. Sfârșitul Europei. Aceasta este evacuarea Europei. Doar o acțiune europeană imediată poate opri trupele rusești. Nu permiteți ca Europa să moară din cauza catastrofei de la centrala nucleară”, a avertizat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ministrul Mediului din România, Tánczos Barna, a anunță că nu s-a constatat o creștere a nivelului de radiații în România ca urmare a incendiului de la centrala nucleară de la Zaporojie.

„În prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forțele armate ruse.

Agenția pentru Protecția Mediului, care funcționează în subordinea Ministerului Mediului, măsoară radioactivitatea 24/24, iar în următoarea perioadă Agenția va oferi informare în timp real asupra nivelurilor de radiații”, a transmis  ministrul Mediului într-un mesaj postat pe Facebook.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai bune paste cu pui. Secretul stă în sos
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare