Un medicament este din nou la mare căutare de când a început războiul din Ucraina: „Înainte costa 30 lei, acum 70 lei”

De când a început războiul din Ucraina, un medicament care s-a administrat în regimul comunist, imediat după dezastrul de la Cernobîl din 1986, este din nou cerut în farmaciile din Bucureşti.

01 mart. 2022, 09:28
Un medicament este din nou la mare căutare de când a început războiul din Ucraina: „Înainte costa 30 lei, acum 70 lei”

Un medicament este din nou la mare căutare de când a început războiul din Ucraina. O farmacistă din Capitală a dezvăluit pentru Gândul că mulţi clienți au solicitat în ultimele zile iodură de potasiu, de frica unui atac nuclear după ce centrala de la Cernobîl a ajuns sub ocupaţia Rusiei.

Citeşte şi: Radiațiile de la Cernobîl „depășesc nivelurile de control” după ce zona a fost capturată de militarii ruşi. Prima reacţie a Guvernului Ciucă

„Azi, ca niciodată, 10% din clienți mi-au cerut iodură de potasiu. La scurt timp mi-am dat seama că, de fapt, oamenii se gândesc că ne atacă Putin cu armele nucleare. Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare, pentru că previne absorbiția iodului radioactiv în tiroidă”, a declarat o farmacistă din București, pentru Gândul.

Pastilele cu iodură de potasiu, folosite şi în 1986 după dezastrul de la Cernobîl, sunt la mare cautare şi pe internet.

„O clientă mi-a spus că duminică se uitase pe internet și era 30 de lei un flacon cu iodură de potasiu, iar luni costa 70 de lei”, a mai precizat lucrătoarea din farmacie pentru Gândul.

Citeşte şi: Prezentator al televiziunii de stat ruseşti şochează: „Avem 500 de focoase nucleare, care ar asigura distrugerea SUA şi a tuturor ţărilor NATO. La ce avem nevoie de o lume, dacă Rusia nu e în ea?”

Explicaţiile pentru nivelul crescut al radiaţiilor din zona Cernobîl. Ce spun experţii despre pericolul unui nou dezastru nuclear

Radiațiile în zona centralei nucleare de la Cernobîl au depășit nivelurile de control vineri, 25 februarie, după ce trupele ruse au preluat controlul asupra zonei, au anunțat autoritățile din Ucraina.

Datele din sistemul automat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere Cernobîl, care sunt disponibile online, indică faptul că nivelurile de control ale ratei dozei de radiații gama, care apar ca puncte roșii, au fost depășite la un număr semnificativ de puncte de observare.

”În prezent este imposibil de stabilit motivele schimbării fondului de radiații în zona de excludere din cauza ocupației și luptei militare din acest teritoriu”, au anunțat autoritățile.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că nivelurile de radiații care ies din centrală sunt normale. Moscova a anunţat că va trimite paraşutişti în zonă pentru a ajuta la securizarea acesteia.

Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina leagă creşterea de radiaţii gama în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU).

Ambasada Ucrainei la București a avertizat asupra riscului ca operațiunea militară a Rusiei să provoace „un alt dezastru ecologic” precum cel din 1986. „Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022”, a transmis misiunea diplomatică ucraineană pe Facebook.

Citeşte şi: Klaus Iohannis cere NATO trimiterea urgentă de trupe în România

Însă experții susțin că un alt dezastru de la Cernobîl la scară din 1986 ar fi „extrem de puțin probabil”.

Datele de la stațiile de monitorizare sugerează că nivelurile de radiații au crescut de aproximativ 20 de ori joi, 24 februarie.

”În jurul reactorului, veți primi în mod normal o doză de aproximativ 3 unități (numite microsieverts) în fiecare oră – aceasta a crescut la 65”, a explicat profesorul Claire Corkhill, expert în materiale nucleare de la Universitatea Sheffield, potrivit BBC.com.

”Este de aproximativ cinci ori mai mult decât ai obține într-un zbor transatlantic”, a mai spus experta care a explicat că cea mai probabilă cauză ar fi circulația sporită a oamenilor și a vehiculelor în zona de excludere a Cernobîlului, de 4.000 de km pătrați, generând praf radioactiv care este de obicei netulburat pe sol.

Autoritățile române spun că noi nu suntem în pericol în acest moment.

Cu mult mai multă îngrijorare ar trebui privită orice luptă dată în apropierea celorlalte reactoare nucleare funcționale ale Ucrainei, sunt de părere specialiștii.

Expertul în politică nucleară James Acton a scris joi că „Cernobîlul se află într-un spațiu mare nelocuit. Celelalte reactoare din Ucraina nu sunt la fel de izolate”.

„Mai mult, mare parte din combustibilul din aceste alte reactoare este substanțial mai radioactiv decât combustibilul de la Cernobîl”, a adăugat el, potrivit BBC.