Când este dezlegare la vin în Postul Paştelui 2022. Dacă nu vrei să consumi alimente pentru care se dă dezlegare, este necesar să obţii binecuvântarea duhovnicului

Postul Învierii Domnului se întinde pe durata a 40 de zile şi este un post destul de aspru, în care consumul produselor din peşte este permis doar de două ori. În schimb, sunt mai multe zile cu dezlegare la vin şi ulei.

11 mart. 2022, 18:31
Când este dezlegare la vin în Postul Paştelui 2022. Dacă nu vrei să consumi alimente pentru care se dă dezlegare, este necesar să obţii binecuvântarea duhovnicului

Dezlegare la vin în Postul Paştelui 2022. Postul Paştelui durează 40 de zile pentru ca noi să avem suficient timp pentru regăsire şi îndreptare, pentru înfruntarea cu succes a ispitelor şi necazurilor vieţii. Altfel spus, 40 de zile este o perioadă suficientă pentru realizarea învierii sufletului, a unei transfigurări sufleteşti.

Simbolismul numărului 40 se referă la faptul că Hristos, înainte de a-şi începe activitatea sa de propovăduire şi de a se descoperi lumii că este Mântuitorul Cel Înviat, a postit 40 de zile şi 40 de nopţi, după care a înfruntat cu succes ispitirile diavolului.

„Dezlegările” nu sunt obligatorii

Deși sunt perioade de nevoință, în care credincioşii renunţă de bunăvoie la mai toate desfătările trupești, posturile cuprind și anumite zile în care se face „dezlegare” la unele alimente, precum untdelemn, vin, fructe de mare și peşte.

De menţionat că „dezlegările” nu au un caracter obligatoriu, care să constrângă la împlinirea lor, ci scopul lor este „mângâierea și întărirea credincioșilor” şi postirea în continuare cu aceeași nădejde a primirii darurilor mult dorite. Astfel, cu binecuvântarea duhovnicului, spre a nu fi motivați de mândrie, credincioșii pot să nu consume ulei, vin sau peşte în zilele în care există dezlegare, potrivit crestinortodox.ro.

Citeste si Postul Paștelui 2022. Regulile de aur pe care româncele trebuie să le respecte în această perioadă! Arsenie Boca le-a lăsat înainte să moară

Când este dezlegare la vin în Postul Paştelui 2022

Vinul şi uleiul sunt alimente de bază. Uleiul dă gust mâncărurilor și întărește trupul, ca și vinul, aceste două alimente fiind, adesea, considerate medicamente naturale dăruite omului de către Dumnezeu.

Sunt şapte zile din cele 40 de post în care este permis consumul de vin şi ulei, iar aceste zile sunt:

  • 9 martie
  • 13 martie
  • 20 martie
  • 27 martie
  • 3 aprilie
  • 10 aprilie
  • 16 aprilie

Când este dezlegare la peşte în Postul Paştelui 2022

Pe parcursul Postului Paştelui există doar două zile de „dezlegare” la peşte: 25 martie, când se prăznuieşte Bună Vestire, și în duminica Floriilor, când se prăznuieşte Intrarea Domnului în Ierusalim.

Conform tradiției, de Buna Vestire credincioșii pot consuma carne de pește pentru a-I urma exemplul lui Hristos, care a mâncat pește fript și fagure de miere după Învierea Sa.

Rugăciunea pe care este bine să o rosteşti zilnic în Postul Paştelui ca să obţii iertare de păcate

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Citeste si Postul Paştelui 2022. 5 reţete de post de la Mănăstirea Prislop, a lui Arsenie Boca. Măicuţele ar merita şorţ de Masterchef!