Când este recomandat să faci DOZA TREI. Sunt două indicaţii esenţiale, în funcţie de tipul de vaccin

Campania de vaccinare anti-COVID din România pare să fi fost resuscitată. Obligativitatea certificatelor verzi pentru foarte multe activități dar și teama de formele grave de boală i-a făcut pe oameni să treacă din nou pragul centrelor de vaccinare.

28 oct. 2021, 08:43
Când este recomandat să faci DOZA TREI. Sunt două indicaţii esenţiale, în funcţie de tipul de vaccin

DOZA TREI este rapelul pe care tot mai mulţi români decid să îl facă în aceste zile. Comitetul de coordonare a vaccinării a anunţat, miercuri, un nou record de persoane vaccinate în 24 de ore, respectiv 150.935. De asemenea, şi numărul celor care au trecut pentru prima dată pe la un centru de vaccinare – pentru prima doză sau pentru a primi vaccinul Johnson&Johnson – este cel mai mare de până acum – 111.556.

BILANȚ VACCINARE 27 OCTOMBRIE 2021. Media persoanelor care se vaccinează rămâne ridicată. Un milion de români s-au vaccinat în ultima săptămână
De asemenea, 11.607 persoane au făcut doza a doua şi 27.772 pe cea de-a treia.  Sunt multe întrebări referitoare la doza a treia a vaccinului anti-COVID. Serurile se pot administrat atât persoanelor considerate sever imunocompromise, cât și celor sănătoase. Este importantă recomandarea medicului în ambele cazuri.

Epidemiologul șef Doina Azoicăi: „Pentru persoanele care s-au vaccinat, după ce au trecut 6 luni de la doza a doua, pot face doza booster”
”Există două recomandări pentru doza suplimentară. Respectiv, la persoanele cu imunosupresie și la persoanele care au comorbidități la care răspunsul nu este foarte înalt și nu s-au vaccinat până în momentul de față, trebuie să facă o primă doză apoi, după 21 de zile trebuie să facă a doua doză, iar cea de-a treia doză care ar figura ca doza booster, trebuie făcută la 28 de zile de la doza a doua.

Octavian Jurma: România a depășit recordul mondial absolut de decese COVID la 1 milion de locuitori

Pentru persoanele care s-au vaccinat, după ce au trecut 6 luni de la doza a doua, pot face doza booster”, a explicat epidemiologul prof. dr. Doina Azoicăi, potriviz ziare.com

Conform reprezentanților CNCAV, doza a treia de vaccin anti-Covid, suplimentară, poate fi făcută de persoanele care au boli grave, doar în baza unei recomandări medicale, în timp ce cea de rapel (booster) se poate administra fără o astfel de recomandare, tuturor persoanelor în cazul cărora au trecut 180 de zile de la doza a doua.

Doza trei – suplimentară – pentru persoanele sever imunodeprimate, se poate administra la minim 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicală.

Doza trei – rapel (booster) – pentru toate persoanele, se poate administra la minim 180 de zile de la doza 2 și nu este nevoie de o recomandare medicală.

Condiții de administrare a dozei 3 – suplimentară
Potrivit specialiștilor, în cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minim 28 de zile și până la 4 luni de la doza 2.

Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.

Pentru vaccinul Comirnaty (Pfizer BioNTech):

Schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Pentru vaccinul Spikevax (Moderna):

Schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se adresează pentru prima oară la vaccinare, se pot prezenta la centrul de vaccinare, fie direct, fie cu programare prealabilă în platforma națională de programare a vaccinării;

Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se află în curs de efectuare a schemei de vaccinare la data aprobării prezentei instrucțiuni, își vor completa schema cu cele trei doze, în baza recomandării de la medicul curant sau medicul de familie.

Recomandarea medicală de administrare a unei scheme de vaccinare primară cu 3 doze va fi reținută de medicul vaccinator, în copie, la fișa de triaj medical a persoanei care se prezintă la vaccinare.