Când este Sâmbăta Morților în 2023. Tot ce trebuie să știi despre Moșii de toamnă și despre tradițiile ortodoxe

Credința ne însoțește în fiecare zi, iar Dumnezeu veghează auspra noastră clipă de clipă. Pentru creștini ortodocși există o serie de sărbători și momente din an care primesc o atenție deosebită. Sămbăta Morților este an de an un prilej pentru amintirea celor care au plecat dintre noi. Iată când se sărbătoresc anul acesta Moșii de toamnă.

02 sept. 2023, 17:31
Când este Sâmbăta Morților în 2023. Tot ce trebuie să știi despre Moșii de toamnă și despre tradițiile ortodoxe
Când este Sâmbăta Morților în 2023. Tot ce trebuie să știi despre Moșii de toamnă și despre tradițiile ortodoxe

Pentru creștinii ortodocși din întreaga țară, Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă reprezintă o zi de o importanță covârșitoare, întruchipând o semnificație profundă. Tradiția susține că darurile aduse pentru sufletele celor adormiți au putere intermediere în fața lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor comise de aceștia, fie prin cuget, fie prin faptă, pe parcursul vieții lor.

Citește și: Zeci de enoriași s-au călcat în picioare pentru o icoană şi o pungă cu pâine, colivă şi o porţie de cartofi prăjiţi cu cârnaţi, la o biserică din Pitești

Credința stă la baza întregii vieți creștine. De-a lungul timpului, un număr din ce în ce mai mare de persoane din diverse medii sunt atrase de Biserica Ortodoxă. Acești indivizi descoperă credința veche și tradițiile bogate ale Bisericii Ortodoxe, fiind adesea fascinați de viziunea mistică asupra lui Dumnezeu și a Împărăției Sale, precum și de puritatea credinței creștine. Toate acestea reprezintă doar câteva dintre bogățiile Bisericii, care se poate mândri cu o istorie ce se întinde până în vremea Apostolilor.

În acest an, Sâmbata Morților sau Moșii de toamnă se sărbătoresc pe 4 noiembrie, în prima sâmbătă a lunii. În toate lăcașurile de cult, după Sfânta Liturghie, se va celebra și parastasul pentru cei care au plecat din această lume.

În ziua Moșilor de toamnă, credincioșii aduc la biserică o mică sticlă de vin, colivă și alte preparate culinare, pe care ulterior, după ce sunt sfințite, le împart comunității.

De asemenea, mulți oameni aleg să aducă în biserică, în funcție de posibilități, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere și alte fructe.

Aceste pachete, pregătite acasă, sunt distribuite după încheierea slujbei, însoțite de o lumânare. De obicei, ele sunt oferite celor aflați în nevoie, dar pot fi împărtășite și cu credincioșii din biserică, cu rudele și vecinii.

Este cunoscut faptul că românii au superstiții specifice, iar în unele regiuni încă se crede că în ziua Moșilor de toamnă, sufletele celor decedați coboară pe pământ, de aceea se aduce hrană gătită ca ofrandă.

Conform tradiției:

Nu este indicat să circulați pe timp de noapte în ziua Moșilor de toamnă, deoarece se crede că sufletele celor decedați călătoresc fără oprire. Cel mai riscant este să călătoriți în noaptea din ajunul și ziua Moșilor, când se presupune că sufletele revin la morminte și așteaptă să urce la cer.

Gospodinele evită să folosească mătura pentru a nu ridica praful care ar putea ajunge în ochii celor răposați, și se abțin de la spălat sau aruncat gunoiul pentru a preveni contaminarea hranei celor decedați. Nu este recomandat să faceți vizite în ziua Moșilor, cu excepția cazului în care aduceți alimente de pomană.

Tradiția mai impune să nu părăsiți biserica înainte de încheierea completă a Sfintei Liturghii.

Citește și: Reţetă delicioasă de colivă pentru Moşii de toamnă 2022. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbata morţilor 2022