Când expiră vaccinurile anti-Covid? Americanii au început să devină îngrijoraţi şi trebuie să ia o decizie radicală până la sfârşitul lunii

Termenul de valabilitate al vaccinurilor anti-coronavirus reprezintă subiect de interes atât pentru medicii, cât şi pentru opinia publică, iar specialiştii nu au un răspuns clar nici acum, la aproape 6 luni de la lansarea pe piaţă a serurilor.

05 iun. 2021, 18:57
Când expiră vaccinurile anti-Covid? Americanii au început să devină îngrijoraţi şi trebuie să ia o decizie radicală până la sfârşitul lunii

Multe medicamente și vaccinuri pot fi eficiente ani de zile, dacă sunt depozitate corect, dar în cele din urmă toate pot începe să-și piardă eficacitatea. Totuşi, când expiră vaccinurile anti-Covid?

Datele de expirare în cazul vaccinurilor sunt determinate pe baza datelor pe care producătorul le transmite autorităților de reglementare, care arată cât de mult timp oferă vaccinul eficiența potrivită. Potrivit FDA, autoritatea de reglementare din SUA, vaccinurile Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson sunt eficiente până la șase luni de la data fabricației, în funcție de modul în care au fost depozitate.

Citeşte şi Oamenii s-au călcat în picioare pentru vaccinuri. Anunţul că inclusiv cei fără acte vor fi imunizaţi a scos la lumină migranţii FOTO

Potrivit ABC, „testul de potență” măsoară cât timp este eficient un vaccin de la data fabricației. Acesta poate varia în funcție de tipul de vaccin, de ingredientele acestuia, de condițiile de transport și de modul în care este păstrat. Unele vaccinuri, cum ar fi vaccinurile împotriva tetanosului, durează de obicei doi ani dacă sunt depozitate corespunzător.

Totuși, pentru că vaccinurile COVID-19 sunt produse noi, datele de expirare nu pot fi stabilite cu certitudine, ele putând fi prelungite, deoarece companiile au continuat să testeze eșantioane din loturile de dinaintea lansării inițiale pentru public.

Oficialii americani spun că unele doze neutilizate ar putea expira până la sfârșitul acestei luni, iar Jen Psaki, secretarul de presă de la Casa Albă a declarat joi că datele de expirare despre care se vorbește sunt importante, deoarece administrația Biden lucrează pentru ca dozele să fie trimise cât mai repede posibil țărilor care au nevoie de acestea.

Citeşte şi Miliardari după ce au produs vaccinuri anti-Covid-19. Averea lor ar permite vaccinarea gratuită a populației din țările sărace