ANVELOPE DE IARNĂ 2018. Când nu sunt obligatorii cauciucurile de iarnă, chiar dacă sezonul rece a venit

ANVELOPE DE IARNĂ 2018. Având în vedere că autoritățile au anunțat că în aceste zile o să apară ninsori în unele zone ale țării, șoferii care conduc în astfel de condiții trebuie să își pună la mașini anvelope de iarnă. În caz contrar, polițiștii vor putea da amenzi consistente.

25 oct. 2018, 05:48
ANVELOPE DE IARNĂ 2018. Când nu sunt obligatorii cauciucurile de iarnă, chiar dacă sezonul rece a venit

ANVELOPE DE IARNĂ 2018. Administraţia Naţională de meteorologie a emis recent o avertizare conform căreia o sa ningă în  unele regiuni ale ţării. Astfel, şoferii sunt nevoiţă să folosească anveleopele de iarnă.

Citeşte şi Vulcanizările şi atelierele service, luate cu asalt de şoferi. De ce sunt anvelopele de iarnă mai scumpe decât celelalte tipuri

Conform Codului rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuritrebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate, dacă sunt conduse în aceleași condiții meteorologice.

Astfel, este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă doar în cazul în care condițiile meteorologice duc la apariția zăpezii, gheții sau poleiului, pe drum. Cu alte cuvinte, nu contează în ce perioadă a anului se va circula cu anvelopele de iarnă, ci contează doar condițiile meteorologice.

Dacă, de exemplu, în decembrie drumul nu e acoperit de zăpadă, gheață sau polei, nu va fi necesară folosirea anvelopelor de iarnă.

Atenție! Chiar dacă ați montat anvelope de iarnă, acest lucru nu este suficientEle trebuie să aibă inscripționate însemnele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”, conform Codului Rutier, în baza legislației europene relevante. „M” și „S” sunt abrevieri ale termenilor „mud” (noroi), respectiv „snow” (zăpadă).


Continuarea articolului pe avocatnet.ro.