Ce se întâmplă dacă mergi analize şi consultaţii medicale în timpul orelor de lucru? Ei bine, trebuie să ştii că angajatul poate fi tras la răspundere de către angajator!
Un celebru avocat din Ungaria a explicat că, potrivit Codului Muncii, un angajat este scutit de la obligațiile de serviciu numai pe perioada în care este considerat inapt pentru muncă din motive medicale. Asta înseamnă că, în cazul unei boli care îl împiedică să-și îndeplinească atribuțiile, salariatul are dreptul la până la 15 zile lucrătoare de concediu medical anual. În această perioadă, beneficiază și de indemnizație de boală, scrie Newsweek.
Dacă este vorba doar despre o vizită la medic pentru un control de rutină (de exemplu, analize sau screening), care nu este parte din medicina muncii, absența de la locul de muncă nu este considerată concediu medical. În acest caz, angajatorul are dreptul să solicite ca programarea medicală să se facă în afara orelor de program. Cu toate acestea, Codul Muncii permite ca angajatul să solicite învoire pentru absențe justificate de motive personale, familiale sau alte circumstanțe inevitabile care necesită o atenție deosebită.
Practic, decizia finală de aprobare a învoirii aparține angajatorului, dar în astfel de cazuri angajatul este încurajat să anunțe din timp data programării medicale și să solicite permisiunea de a lipsi.