CÂND SE FINALIZEAZĂ lucrările la serele exotice din PARCUL DRUMUL TABEREI. Decizia Primăriei Sector 6

Parcul Drumul Taberei, singurul parc din Bucureşti modernizat cu fonduri europene, NU este echipat complet nici după un an de la inaugurarea oficială. Abia acum, Primăria Sectorului 6 a atribuit contractul privind finalizarea serelor exotice din parc, contract a cărui valoare se ridică la aproximativ 2,3 milioane euro. Societatea căreia i-au fost încredinţate lucrările are însă numai un singur angajat şi are ca obiect de activitate construcţia de autostrăzi. 
Cristina Macuc
15 iun. 2016, 09:31
CÂND SE FINALIZEAZĂ lucrările la serele exotice din PARCUL DRUMUL TABEREI. Decizia Primăriei Sector 6

Parcul Drumul Taberei a fost redeschis în Sectorul 6 în vara anului trecut, după ce a stat închis aproape doi ani. Nici atunci, şi nici acum, investiţia nu a fost complet finalizată, zona serelor fiind încă în amenajare. Din acest motiv, administraţia locală a pierdut o parte din finanţarea europeană, lucrările de construcţie fiind suportate în prezent din bugetul local.

Potrivit unui anunţ lansat pe site-ul guvernamental de licitaţii publice, Primăria Sectorului 6 urmează să finalizeze în termen de trei luni „proiectul de modernizare arhitecturală şi peisagistică a Parcului Drumul Taberei”, respectiv zona serelor exotice. Pentru amenajarea acestei zone, administraţia locală va plăti unei firme private circa 10,4 milioane de lei (2,3 milioane euro) cu TVA. 

O firmă de construcţie autostrăzi va finaliza lucrările la parcul Drumul Taberei

Din aceşti bani, societatea MODUS CF SRL este responsabilă de finalizarea lucrărilor la serele exotice din Parcul Drumul Taberei, respectiv lucrări de încălzire, ventilaţie şi climatizare şi lucrări de instalaţii electrice. 

Conform ultimelor date disponibile la Fisc, compania MODUS CF SRL ce are ca obiect principal de activitate lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor, avea la sfârşitul anului trecut un singur angajat. Societatea a raportat în 2015 o cifră de afaceri de 74.674 lei şi un profit net de 7.416 lei. 

Serele exotice, desfăşurate pe şapte pavilioane expoziţionale, vor fi încălzite astfel că bucureştenii se vor putea plimba şi iarna, admirând mai multe plante tropicale pe o suprafaţă de 1.350 metri pătraţi. 

Modernizarea parcului Drumul Taberei a costat 75 milioane de lei

Ideea modernizării parcului Drumul Taberei din fonduri europene, în valoare totală de 75 milioane lei, a apărut încă din mandatul fostului primar Cristian Poteraş, înainte de anul 2010. Edilul a propus iniţial un proiect simplu dar care nu a fost aprobat de autorităţile europene. Ulterior, proiectul a fost schimbat astfel încât să fie avizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov. 

„Mi s-a zis: Domnule, ori vii cu ceva care să fie într-adevăr la nivel de comunitate europeană, ori degeaba. Vă dați seama, alea costă ceva, am zis. Tocmai de aia, noi îți avizăm proiectul dacă vii cu ceva într-adevăr serios. Și atunci am dat temă: Domne, ăștia vor ceva, nu știu, ca de pe Marte. Și așa a apărut ideea. Și culmea, a fost aprobat! Pentru mine a fost o supriză fantastică”, a povestit atunci fostul primar Poteraş. 

Serele exotice din parcul Drumul Taberei ar fi trebuit finalizate până la sfârşitul anului 2015, însă din cauza întârzierilor înregistrate la organizarea licitaţiei investiţia nu va mai fi acoperită din fonduri europene, ci din bugetul local. 

Curtea de Conturi: Amenajarea parcului Drumul Taberei NU a creat mai mult spaţiu verde în Bucureşti

Un raport al Curţii de Conturi arată însă că amenajarea Parcului Drumul Taberei nu a creat mai mult spaţiu verde în Bucureşti, ci dimpotrivă a fost distrusă vegetaţia existentă. În plus, investiţii în sumă de 3 milioane de lei, făcute anterior în parc de Primăria Sectorului 6, au fost distruse în totalitate odată cu amenajarea noului parc Drumul Taberei.

„Un exemplu de fundamentare nejudicioasă a cheltuielilor pentru amenajare spații verzi este chiar cea mai mare investiție realizată în București pentru amenajarea unui parc și singura finanțată din fonduri europene. Din auditul efectuat a rezultat faptul că în cazul parcului Drumul Taberei lucrările de amenajare a terenului nu au avut ca rezultat creşterea suprafețelor verzi sau regenerarea vegetaţiei în spaţiile verzi degradate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. În acest sens, Sectorul 6 nu a făcut o analiză judicioasă în ce priveşte decizia de a face o investiţie în Parcul Drumul Taberei pe acelaşi amplasament, prin distrugerea totală a amenajărilor şi dotărilor existente şi lipsirea locuitorilor de beneficiul celui mai mare parc al Sectorului pentru o perioadă de minim 2 ani, în loc să reabiliteze alte spaţii verzi degradate sau să identifice alte amplasamente pentru un parc, cu atât mai mult cu cât în acest Sector indicele de spațiu verde per capita, calculat în baza Cadastrului verde, este de 16,76 mp/locuitor, sub media Capitalei”, notează inspectorii Curţii de Conturi în raportul privind performanța utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice şi întreţinere spaţii verzi la nivelul Municipiului București, în perioada 2007 – 2014.

DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Cine este bărbatul mort în accidentul horror de pe Centura Bucureştiului. Ionuţ avea 30 de ani şi juca fotbal la o echipă din Teleorman
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
Playtech.ro
Top 3 ţări în care se trăieşte cel mai bine. România ocupă locul 44, după Bulgaria
DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Oana Zăvoranu, din nou în instanță, din cauza datoriilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Anda a fost găsită moartă într-o casă cuprinsă de flăcări, în Mureș. Tânăra ar fi fost ucisă înainte de incendiu
Cancan.ro
Stațiunea din România DISTRUSĂ de ape! Marea a inundat zona de plajă, astăzi 😲
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Se schimbă banii de la 1 ianuarie. Decizia luată de Parlamentul European azi, 8 iulie. Moneda națională NU va mai exista
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensii mai mici cu 550 lei. Lista românilor care primesc mai puțini bani, începând cu luna august
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați