Când se întorc elevii la şcoală după Sărbători. Află CÂND SE DAU TEZELE şi ce schimbări s-au făcut pentru evaluările naţionale

Elevii şi prescolarii se întorc la şcoală pe 15 ianuarie 2018. Tezele vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Elevii claselor a VIII-a, care în 2018 vor susţine Evaluarea Naţională, vor încheia anul şcolar mai devreme, în data de 8 iunie 2018. Elevii claselor a XII-a vor încheia cursurile în 25 mai 2017.
Roxana Gagiu
28 dec. 2017, 10:17
Când se întorc elevii la şcoală după Sărbători. Află CÂND SE DAU TEZELE şi ce schimbări s-au făcut pentru evaluările naţionale

Anul şcolar 2017-2018 a început la 11 septembrie și însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni). Structura anului școlar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:

  • vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018)
  • vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018)
  • vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018)
  • vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018.

Profesorii sunt de părere că vacanţele dese îşi pun amprenta asupra calităţii educaţiei. Cadrele didactice spun că le este greu să se descurce cu programa şcolară foarte stufoasă şi ca schimbările de ritm pe care le aduc vacanţele pentru elevi nu îi ajută deloc.

Vezi si: Psiholog: Nu avem nevoie de un învăţământ care construieşte roboţi. Profesorul nu este şeful elevului

Potrivit unui studiu Eurostat, Romania se afla pe locul al 3-lea cand vine vorba de timpul pe care copiii il petrec la scoala: 11 ani. In acelasi timp elevii din tara noastra sunt fruntasi la numarul de zile petrecute in vacanta.

Vezi si: Liviu Pop vorbeşte din nou despre modificarea examenului de bacalaureat. Ministrul vrea să schimbe şi data şi structura

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

În anul şcolar 2017-2018 sunt înscrişi aproximativ 2,3 milioane de elevi şi preşcolari, dintre care 165.000 în clasa pregătitoare, peste 400.000 la grădiniţă şi 170.000 de elevi în clasa a V-a.

Vezi si: Elevi puşi să pupe caietele colegilor cu temele făcute corect, acuzaţii grave la adresa unei profesoare de engleză

  • Teze, evaluări, evaluări naţionale şi olimpiade şcolare

Tezele vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

Evaluările naţionale la clasa a II-a a IV-a şi a VI-a se vor desfăşura în intervalul 7-24 mai. Evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a va avea loc în perioada 7 – 10 mai. Probele scrise la limba română şi limba maternă sunt programate pe 7 mai, fiind urmate, a doua zi, de testele de citire la cele două discipline. Proba de matematică este prevăzută pentru data de 9 mai, iar proba de limbă română (scris şi citit) pentru elevii minorităţilor naţionale se va desfăşura pe 10 mai.

Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a are următorul calendar: Limba română – pe 15 mai, Matematică – 16 mai şi limba maternă – 17 mai. Elevii claselor a VI-a vor susţine evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V – VI) în zilele de 23 mai (limbă şi comunicare) şi 24 mai (matematică şi ştiinţele naturii).

Absolvenţii claselor a VIII-a vor susţine prima probă a Evaluării Naţionale la limba şi literatura română, scris, în data de 11 iunie 2018. Următoarea probă scrisă (matematică) se va desfăşura în data de 13 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă) va fi organizată în 14 iunie. Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 19 iunie (până la ora 12,00) şi în aceeaşi zi, intervalul orar 14,00 – 19,00 se vor depune contestaţiile. Acestea vor fi soluţionate în perioada 20 – 22 iunie. Examenul se va încheia sâmbătă, 23 iunie, cu afişarea rezultatelor finale. Potrivit calendarului, înscrierea absolvenţilor clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională se face în perioada 4 – 8 iunie 2018. Cursurile şcolare pentru clasa a VIII-a se vor finaliza vineri, 8 iunie 2018.

Potrivit calendarului publicat de ministerul Educaţiei, prima sesiune a examenului de bacalaureat 2018 va începe în 12 februarie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română (proba A), urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 – 15 februarie). În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă – Eb) este programată marţi, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – se va desfăşura vineri, 28 iunie.

Afişarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie 2018.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Cine nu mai primeşte alocaţie pentru copii în luna mai 2025. Regula de care puţini părinţi au habar
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici