Când se termină pandemia. Experţii anunţă că mai avem de aşteptat 7 ani

Potrivit unei analize realizate de Bloomberg, finalul pandemiei de coronavirus depinde de ritmul de vaccinare. Până în prezent, la nivel global au fost administrate peste 119 milioane de doze de vaccin anti-covid.

06 feb. 2021, 20:30
Când se termină pandemia. Experţii anunţă că mai avem de aşteptat 7 ani

Când se termină pandemia. Potrivit oamenilor de ştiinţă, a fi nevoie ca 70-85% din populaţie să fie imunizată pentru ca lucrurile să revină la normal. O analiză Bloomberg arată că, în ritmul actual de vaccinare, va dura șapte ani pentru ca lumea să atingă imunizarea împotriva coronavirusului.

Când se termină pandemia. Analiză Bloomberg

Anthony Fauci şi alţi oameni de ştiinţă au sugerat că va fi nevoie ca 70-85% din populaţie să fie imunizată pentru ca lucrurile să revină la normal, iar pandemia de coronavirus să se termine.

O analiză făcută de Bloomberg’s Vaccine Tracker arată că unele ţări fac progrese mult mai rapide decât altele.

De exemplu, Israelul este ţara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume. Ea se îndreaptă spre o acoperire de 75% în doar două luni. SUA vor ajunge acolo până la începutul anului  2022. Odată cu vaccinările care au loc mai rapid în ţările occidentale mai bogate decât restul globului, va dura întreaga lume şapte ani în ritmul actual, relatează Mediafax. 

Totuşi, chiar dacă vaccinarea se desfăşoară rapid în ţările occidentale mai bogate decât restul globului, această ţintă de vaccinare va fi atinsă abia peste şapte ani la nivel mondial, dacă se va menţine ritmul actual de imunizare.

Citeşte şi Campanie vaccinare: 600.000 de doze Astra Zeneca vin în februarie

În România, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, sâmbătă că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 19.260 de persoane. În total, aproape 650.000 de români s-au vaccinat, 200.000 dintre aceştia cu ambele doze. În aceste condiţii, ţinta de 75% din populaţie imunizată ar fi atinsă peste 2,6 ani.

Rata de vaccinare a Canadei a scăzut la jumătate în ultimele săptămâni, în urma întârzierilor de livrare a vaccinurilor. Pe baza celei mai recente rate de vaccinare din Canada, în această ţară ar dura mai mult de 10 ani pentru a ajunge la o acoperire de 75%.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 6 februarie 2021. Scăderi pe toate planurile, pandemia a intrat în „remisie”

Dar este de aşteptat ca acest interval de timp să scadă pe măsură ce producţia de vaccinuri va fi accelerată şi mai multe seruri vor fi aprobate.

Unele dintre cele mai mari centre de producere a vaccinurilor din India şi Mexic abia au început producţia. Peste 8,5 miliarde de doze de vaccin au fost contractate de ţări prin intermediul a peste 100 de acorduri urmărite de Bloomberg. Doar o treime din ţări şi-au început campaniile de vaccinare.


loading...
Partenerii noștri