Când se va încheia pandemia de coronavirus. Managerul Spitalului Victor Babeș: „Speranțele noastre se îndreaptă către anul viitor”

Medicul Simin Florescu, managerul interimar al Spitalul Victor Babeș din București, e de părere că testarea în farmacii nu e "cel mai bun lucru" fiindcă pentru realizarea unui test antigen pentru depistarea COVID e nevoie de recoltare de probe și nu e în regulă ca acest lucru să se întâmple într-un spațiu public.

28 mart. 2021, 16:42
Când se va încheia pandemia de coronavirus. Managerul Spitalului Victor Babeș: „Speranțele noastre se îndreaptă către anul viitor”

Medicul Simin Florescu, managerul interimar al Spitalul Victor Babeș din București, e de părere că testarea în farmacii nu e „cel mai bun lucru” fiindcă pentru realizarea unui test antigen pentru depistarea infecției cu coronavirus e nevoie de recoltare de probe și nu e în regulă ca acest lucru să se întâmple într-un spațiu public.

”Asta este o problemă foarte spinoasă. Să faci un test necesită o recoltare de exudat nazal sau faringian, ori această recoltare nu poţi să o faci într-un loc public, unde sunt mulţi alţii. Necesită ori condiţii de domiciliu propriu, unde eşti numai tu cu tine, ori recoltare, într-adevăr într-o instituţie spitalicească sau într-un cabinet medical. A recolta într-o farmacie, nu ştiu dacă este chiar cel mai potrivit lucru”, a afirmat Simin Florescu, duminică, la Digi 24.

Medicul a mai spus că pandemia de coronavirus va mai dura cu siguranță până la sfârșitul anului și că abia de anul viitor putem să ne gândim la finalul ei.

”Anul ăsta va ţine. Speranţele noastre se îndreaptă către anul viitor. Speranţa masivă că nu va fi valul patru este dată de această vaccinare”, a adăugat Simin Florescu.

Testarea pentru coronavirus, prin intermediul farmaciilor

Nelu Tătaru

, fostul ministru al Sănătății, a venit cu ideea ca pe viitor românii să se poată testa pentru coronavirus în farmacii, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor.

În urma unei discuții cu reprezentanții Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, care este acum președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a făcut această propunere legată de farmacii.

„Un alt subiect de interes venit ca o propunere a fost și posibilitatea populației de a se testa în cadrul farmaciilor, cum de altfel s-a și întâmplat în anumite state din UE, precum Italia. În acest mod, cei care decid să se testeze, indiferent dacă sunt simptomatici sau asimptomatici, ar avea siguranța unui test efectuat corect, fără eroarea care poate apărea prin testarea proprie la domiciliu.

Nu putem exclude nicio discuție prin care, în viitorul apropiat, farmaciile să poată avea acces la vaccinarea populației”, a scris Nelu Tătaru pe Facebook, luna trecută, după întâlnirea cu cele două asociații.

Și medicul Octavian Jurma este de acord cu propunerea Andreei Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„O propunere făcută de Andreea Moldovan să se testeze prin intermediul farmaciilor. Testele rapide cele cu salivă sunt foarte ușor de administrat aproape de oricine și pot fi distribuite inclusiv în școli”, a declarat Jurma.