Când şi cum sărbătoresc europenii Valentine’Day. Francezii nu îşi trimit scrisori şi mesaje de dragoste

Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților a fost adoptată foarte repede de români. Inițial a fost sărbătorită ca zi a creștinismului occidental care onorează unul sau doi sfinți timpurii pe nume Valentinus, Ziua Îndrăgostiților este recunoscută ca o semnificație culturală, religioasă și comercială de dragoste și dragoste romantică în multe regiuni din întreaga lume, deși nu este o sărbătoare publică în orice țară.

RomaniaTV.net
14 feb. 2020, 08:25
Când şi cum sărbătoresc europenii Valentine’Day. Francezii nu îşi trimit scrisori şi mesaje de dragoste

Francezii nu își trimit scrisori și mesaje de dragoste

Francezii iubesc şi sărbătoresc ziua de Valentine’s Day! Ei au chiar o mică localitate dedicată Sfântului Valentin, care îi poartă numele. Iar în satul Valentin, dragostea este sărbătorită în fiecare zi. Peste tot vezi decorațiuni cu inimioare, lumânărele, flori, dantelării și pene sau alte lucruri drăguțe, vopsite în roz. Până și în parcul din localitate sunt montate inimi, arcade cu flori și baloane sau panouri pictate sugestiv, unde îndrăgostiții își pot face fotografii romantice.

Spre deosebire de restul lumii, francezii nu își trimit scrisori și mesaje de dragoste pe 14 februarie, ci preferă să se întâlnească la o cină romantică. În plus, în Franța, această zi este sărbătorită numai de adulți, în timp ce, în America, ea este sărbătorită și de copii în modul lor naiv și ștrengăresc.

În Țara Galilor se dăruiesc linguri de lemn

Chiar dacă toți europenii țin cont de 14 februarie și transmit un mesaj deosebit celor dragi, în unele țări ziua iubirii este cu totul alta. Spre exemplu, în Țara Galilor dragostea este celebrată pe 25 ianuarie, când este ziua Sfânta Dwynwen, considerată patroana îndrăgostiților. În această zi, bărbații au obiceiul de a le oferi femeilor pe care le iubesc lingura iubirii.

Acestea sunt linguri de lemn, decorate cu tot felul de simboluri legate de pasiune, încredere și afecțiune. La începuturi, lingura reprezenta intenția bărbatului de a o cere în căsătorie pe aleasa inimii lui. Azi este un obiect artistic, de o rară frumusețe, care se oferă cadou inclusiv la nunți și logodne.

Spania și sărbătoarea Sf Dionis

Ziua iubirii sau Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește în Spania pe 9 octombrie, când este ziua Sf. Dionis.

Bărbații le oferă femeilor flori și figurine din marțipan, cât mai frumoase și colorate. Pe străzile din multe orașe au loc procesiuni și festivaluri vesele, iar oamenii petrec până seara.

România și Dragobetele, simbolul iubirii

Noi românii sărbătorim de două ori dragostea în luna februarie, ca să ne ajungă tot anul! Am importat Valentine’s Day din Occident pe 14 februarie, dar am reînviat și tradiția Dragobetelui, pe care îl sărbătorim pe 24 februarie. Dragobetele este totodată un simbol al iubirii, dar și un vestitor al primăverii. În unele legende, el este un tânăr fermecător, desprins din soare, înzestrat cu puteri magice, care le fură fetelor inimile și dragostea.

În Cehia predomină poezia romantică

Iubirea este sărbătorită în Cehia pe 1 mai, iar unele cupluri merg în pelerinaj la statuia poetului romantic Karol Hynek Macha. Tinerii se sărută apoi sub cireșii înfloriți din parc pentru a-și face noi jurăminte de dragoste. Macha este poetul iubirii pentru cehi. Născut în Praga, unde a trăit și a scris, poetul a avut o soartă crudă. El a murit la numai 26 de ani, cu o zi înainte de a se căsători cu femeia pe care o iubea și care îi dăruise deja un fiu.