Când va fi dat în funcţiune metroul din Drumul Taberei. În viitor, acesta ar putea circula fără mecanic

Publicat: Joi, 02 Iulie 2020 16:06 // Actualizat: Joi, 02 Iulie 2020 16:07 // Sursa: romaniatv.net

Lucrările la Magistrala 5 au început în urmă cu nouă ani, dar reprezentanţii companiei Alstom, care asigură serviciile de mentenanţă la metrou, anunţă că anul acesta metroul va fi dat în funcţiune. Mai mult, într-un viitor nu foarte îndepărtat, acesta ar putea circula fără mecanic, informează Hotnews.ro

Foto: Hotnews.ro

Pe Magistrala M5, compania Alstom a încheiat prima fază a instalării sistemului de semnalizare digital al trenurilor - primul sistem CBTC (Communication-based Train Control) instalat în România. Acum, compania așteaptă ca restul lucrărilor la M5 să fie finalizate, urmând ca apoi timp de patru săptămâni să aibă loc testele finale ale sistemului.

Alstom a încheiat conform contractului prima fază a lucrărilor de implementare a celui mai modern sistem de control și management al traficului din România, pe nou construita Magistrală 5 a rețelei de metrou din București. Proiectul implică două etape de execuție, totalizând 36 de luni”, anunță compania.

Gabriel Stanciu, directorul Alstom, a precizat că, în prima fază, pe M5 a fost instalat sistemul CBTC care va funcționa similar sistemelor de pe celelelate magistrale, doar că prin componente moderne. 

Citeşte şi Scandal uriaş de corupţie. Au fost arestaţi 13 directori de la Alstom şi Siemens, pentru contracte dubiose la metrou

În cea de-a doua fază a lucrărilor la sistemul de semnalizare, vor fi instalate echipamente pe viitoarele trenuri care vor rula pe această magistrală.

În prima fază a proiectului, Alstom a echipat noua linie cu centralizare electronică, ce va permite circulația trenurilor utilizând sistemele tradiționale de control al traficului, urmând ca la finalul perioadei contractuale să se implementeze funcționalități moderne de control și management al traficului”, precizează Stanciu.

Ce aduce nou sistemul digital de control CBTC

Noul sistem va crește capacitatea liniei cu 30%, cu un consum de energie cu 30% mai redus. Proiectul prevede operarea automată a trenurilor (ATO), centralizarea computerizată și monitorizarea centralizată a trenurilor (centru de control operațional, OCC), precum și sisteme dinamice de anunțare și informare a pasagerilor”, explică directorul companiei Alstom.
 
Mai exact, Magistrala 5 va beneficia de un sistem din gama Urbalis 400, sistem implementat în 23 de țări. Graţie acestui sistem, metrourile se vor succeda la intervale de până la 90 de secunde.

Urbalis 400 este un sistem avansat de control al traficului pentru controlul trenului bazat pe comunicații, care va contribui la reducerea congestionării traficului din București deoarece sistemele cresc capacitatea de transport cu intervale de succesiune a trenurilor de până la 90 de secunde. Modernizat în permanență și conceput special pentru linii de metrou cu un număr mare de pasageri, sistemul oferă o gamă de funcții considerabilă, care contribuie la reducerea intervalului de succesiune a trenurilor și creșterea vitezei medii”, mai spun reprezentanţii Alstom.

Citeşte şi Conducerea IPJ Constanţa, demisă după hora din staţiunea Mamaia

Referitor la darea în funcţiune a magistralei 5, directorul Stanciu a spus că nu se pune problema ca acest lucru să nu se întâmple anul acesta. Şi Ludovic Orban afirmase anterior că metroul de Drumul taberei va fi gata în acest an: „Tehnic se poate realiza în decurs de o lună jumătate, maxim două”.

În viitor, metrourile ar putea merge fără mecanic

În ceea ce privește sistemul de semnalizare și automatizare instalat pe M5, Stanciu spune că acesta ar putea permite în viitor chiar și funcționarea trenurilor în mod automat, fără mecanic.

Pe M5 s-ar putea ajunge pe viitor să nu mai fie nevoie de mecanic. Sistemul CBTC instalat e special gândit pentru siguranță și ar putea permite intervale foarte scurte între trenuri, chiar și de 60 de secunde. Noi în contract am avut ca parametru interval de 90 de secunde, dar sistemul permite mai puțin”, a spus Gabriel Stanciu.

Testele tehnologice și dinamice cu primele trenuri de metrou au început deja.

Pe Magistrala 5 vor circula pentru început zece trenuri Bombardier, din flota actuală, după cum au anunțat reprezentanții Metrorex. Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, va avea aproape 7 kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2). 

Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Magistrala 5 metrou metrou Drumul Taberei
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8341
RON
05 Aug
noapte 17 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H