Când va fi redeschisă turiștilor Transalpina, cea mai înaltă șosea din România

Puțin timp a mai rămas până când Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, va fi redeschisă turiștilor. Drumarii au început deszăpezirea în această săptămână. 

03 mai 2023, 09:44
Când va fi redeschisă turiștilor Transalpina, cea mai înaltă șosea din România

Autoritățile speră ca în 2023, să redeschidă mai rapid drumul de pe Transalpina, față de anii precedenți. Totuși, misiunea se anunță destul de dificilă. În unele locuri, nămeții ajung chiar la o înălțime de 5 metri, în luna aprilie 2023.

Marți, patru utilaje de deszăpezire au lucrat la foc automat pe bucata de drum dintre Rânca şi Obârşia Lotrului, cea mai spectaculoasă bucată din Transalpina. La ieșirea din stațiunea Rânca, zăpada măsura un metru și jumătate.

Aproape de Pasul Urdele şi la graniţa dintre Gorj şi Vâlcea, troienele ating şi cinci metri.

 

Ce spun drumarii. Când se va putea circula pe Transalpina

 

Pentru că încă nu ştiu cât de mare este zăpada dincolo de Cota 2.000, drumarii nu pot avansa o dată certă pentru redeschiderea Transalpinei. Potrivit legii, şoseaua este închisă până pe 30 iunie.

Așadar, cel mai devreme, Transalpina va fi redeschisă publicului pe 1 iulie 2023. Totuși, autoritățile speră să vină cu o veste bună şi să dea drumul circulaţiei mai devreme de această dată, poate chiar în următoarea minivacanţă de Rusalii, 4-5 iunie.

Peter, un turist din Germania, s-a arătat impresionat de traseul montan.

„Va veni aici, îi place în România şi ne vom muta în România. Este dezamăgit că nu putem continua drumul mai ales fiind pentru prima dată, dar cu speranţa că revenim şi atunci o să vedem frumuseţea Transalpinei”, a declarat soția turistului străin, potrivit Observator.

Operaţiunile de deszăpezire se întind de obicei pe două trei săptămâni.