Spectaculos: cum arată șantierul de pe Transalpina. Lucrările vor fi gata în 2023 (FOTO)

Lucrările de pe Transalpina merg „șnur". Din 2024, șoferii vor putea circula perfect pe cea mai înaltă șosea din România.

23 mart. 2023, 08:44

Se lucrează intens pe Transalpina, lotul 1 al DJ 1071, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri montane din Transilvania. Până la finalul anului, lucrările vor fi gata, susțin reprezentanții Consiliului Județean Alba.

Drumul construit în perioada lui Carol al II-lea străbate cele mai sălbatice și spectaculoase peisaje din România, de la Bucium la Aiud.

„Lucrările sunt în grafic pe lotul 1 al DJ 107 I – Transalpina de Apuseni. Se lucrează intens la terasamente, rigole și poduri. Totodată, a fost aplicat stratul de balast stabilizat, iar de miercuri va începe aplicarea stratului binder.

Ne cerem scuze locuitorilor municipiului Aiud pentru disconfortul creat, mulțumindu-le totodată pentru înțelegerea de care dau dovadă! Lotul 1 are o lungime de 43,51 km, plecând din Municipiul Aiud și până la Ponor. Lucrările de modernizare ale acestui lot vor fi finalizate până la sfârșitul anului”, a anunțat vicepreședintele CJ Alba, Marius Hațegan.

 

Ce se întâmplă pe Transalpina

 

Lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 107 I „Transalpina de Apuseni” – lotul 1, care face legătura între municipiul Aiud și comunele Râmeț și Ponor, au reînceput în ianuarie 2023.

În total, este vorba despre lucrări pe 43,5 kilometri, în valoare de 113,6 milioane de lei. Termenul de execuție este de maxim 12 luni.

Până atunci, pe lotul 1 din DJ 107 I (Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN74 Bucium Cerbu, au fost executate lucrări în procent de aproximativ 29% din valoarea contractului inițial de execuție.

De asemenea, se pregătesc și lucrările pentru lotul 2, Ponor – Bucium, dar contractul nu au fost încă atribuit.

Transalpina după numele popular, DN67C este cea mai înaltă șosea din România. Ajunge la 2.145 metri la Pasul Urdele. Drumul are o lungime de 148 de kilometri, localizat în Munții Parâng și străbate 4 județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba.