Când vor ajunge la români pensiile majorate din ianuarie 2024. Calendarul a fost decalat din cauza zilelor libere la de la început de an

Pensiile românilor vor fi majorate cu 13.8% de la 1 ianuarie 2024. Casele de pensii au început deja să tipărească cupoanele de pensii pentru luna ianuarie, iar autoritățile dau asigurări că toți pensionarii își vor primi banii fie de la poștaș, fie pe carduri în prima parte a lunii ianuarie.
Alina Costache
27 dec. 2023, 10:44
Când vor ajunge la români pensiile majorate din ianuarie 2024. Calendarul a fost decalat din cauza zilelor libere la de la început de an
Câți bani pierd pensionarii cu venituri mici în 2024. Ordonanța austerității îi îngenunchează pe bătrâni

Când intră pe card pensiile majorate, în ianuarie 2024? Având în vedere că la început de 2024 vor fi două zile libere pentru bugetari, adică 1 ianuarie și 2 ianuarie, banii vor ajunge la beneficiari, prin poștași, începând cu data de 3 – 4 ianuarie. Pentru cei care primesc pensia pe card, banii vor intra în conturi din 12 ianuarie 2024. În prezent, jumătate dintre pensionari primesc banii în conturi bancare, restul încă așteaptă poștașul lunar.

„În ianuarie, pensiile vor crește, vor crește cu majorarea deja anunțată de 13,8% și sigur că românii își vor primi pensiile la timp, ca și până acum.

Din acest punct de vedere am văzut declarațiile panicarte, populiste făcute de unii sau de ceilalți și chiar îi rog să fie mai rezervați în privința aceasta, fiindcă pe de o parte creează o neliniște românilor și care nu are nicio legătură cu realitatea.

Pe de altă parte, în ceea ce privește modul în care agențiile de rating și alte instituții care sunt foarte atente la ceea ce se întâmplă în România, în mediul economic, în ceea ce privește partea de buget de stat, de politici macroeconomice, este foarte important să fim responsabili și să nu facem declarații care nu se regăsesc în realitate și care sigur produc efecte negative”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

 

Pensiile vor fi mai mari chiar și cu 30%, legea se aplică de la 1 ianuarie 2024

Cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024, pensionarii români se pregătesc să resimtă o schimbare semnificativă în cuantumul pensiilor lor. Această reformă aduce o realitate complexă, cu majorări de până la 30%, cu impact diferit asupra bărbaților și femeilor.

Un aspect crucial al noii legi este stagiul complet de cotizare, care a fost extins la 25 de ani. Această modificare beneficiază în mod deosebit bărbații, având deja un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, anterior setat la 30 de ani. Prin urmare, aceștia vor experimenta o creștere semnificativă a pensiilor, de până la 30%, în funcție de numărul total de puncte acumulate pe parcursul carierei lor profesionale.

Majorarea vine ca urmare a strânsei legături între contribuțivitate și cuantumul pensiilor. Cu toate acestea, femeile, care au un stagiu complet de cotizare de 25 de ani, vor înregistra o creștere mai modestă a pensiilor. Majorarea maximă pentru acestea este estimată la 11%-12%, subliniind discrepanțele notabile în beneficiile aduse de reformele propuse.

Această limitare pentru femei derivă din faptul că stagiul complet de cotizare pentru acestea nu a ajuns încă la nivelul de 30 de ani, așa cum se întâmplă în cazul bărbaților.

Fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu, explică: „Cu această nouă lege a pensiilor, în funcție de anul în care un român s-a pensionat, creșterea va fi mai mare sau mai mică. Motivul este acela că am avut determinarea pensiilor prin împărțirea numărului total de puncte la acel stagiu complet de cotizare, care n-a fost constant; el a fost în continuă creștere. La bărbați, acest stagiu de cotizare a ajuns de la 30 la 35 de ani într-un interval de 15 ani, iar la femei este în continuare pe o curbă de creștere și, atunci, nu vor avea toți același procent de majorare”.

Citeşte şi: Pensionarea anticipată, fără penalizări, disponibilă până în august 2024. La ce trebuie să se aștepte românii din septembrie

Această reformă subliniază eforturile de echitate în sistemul de pensii și aduce beneficii semnificative pentru cei cu o lungă carieră de cotizare. Cu toate acestea, impactul diferențiat asupra bărbaților și femeilor pune în lumină provocările persistente în căutarea unei distribuții echitabile a pensiilor.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Alimentul pe care e bine să-l dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Trebuie dus prima oară la biserică
Capital.ro
Se verifică banii românilor. Ordinul care se va aplica în toată România
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Anunțul zilei! Ai 6 luni la dispoziție să soliciți mai mulți bani de la Guvern
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Căpșunile, reginele sezonului. Două rețete care dau dependență
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți proprietarii de terenuri. Legea se aplică peste tot în România
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
VINE URGIA în România! Vremea rea lovește din PLIN!
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'