Noua lege a pensiilor aduce din 2024 schimbări și în acordarea ajutorului de înmormântare. Ce trebuie să știe românii

Noua lege a pensiilor care va intra în vigoare anul viitor, vine, de asemenea, cu anumite schimbări în ceea ce privește ajutorul de înmormântare.
Mircea Filipescu
25 dec. 2023, 17:25
Noua lege a pensiilor aduce din 2024 schimbări și în acordarea ajutorului de înmormântare. Ce trebuie să știe românii

Noua lege a pensiilor urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Aceasta vine cu schimbări și în ceea ce privește ajutorul de înmormântare.

Mai exact, acesta va fi acordat, de asemenea, în cazul decesului unei persoane asigurate cu cel puțin șase luni înainte de moarte, indiferent de stagiul de cotizare. Ajutorul se va extinde și în situația decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului (CCC). Totodată, plățile pentru ajutorul de deces nu vor mai fi restricționate doar la beneficiari persoane fizice. Vor putea fi acordate și către companii.

Noul regulament va fi implementat treptat. Unele dispoziții aplicabile vor începe din ianuarie 2024, în timp ce majoritatea acestora vor intra în vigoare în luna septembrie a anului viitor.

Noua lege menține principiul conform căruia ajutorul de deces este acordat unei singure persoane care a suportat cheltuielile asociate înmormântării, inclusiv soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau altă persoană capabilă să dovedească aceste cheltuieli.

Începând cu 1 septembrie 2024, se introduce posibilitatea acordării ajutorului de deces pentru cei care au fost asigurați în ultimele 6 luni înainte de deces. Nu se va mai ține cont de perioada de cotizare.

Suma alocată pentru ajutorul de deces va fi determinată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Aceasta nu poate fi mai mică decât valoarea medie a câștigului salarial brut utilizat în calculul bugetului.

Soțul

– copiii proprii, adoptați sau aflați în plasament familial, cu vârste până la 18 ani sau, dacă sunt în continuare la școală, până la 26 de ani sau, indiferent de vârstă, în caz de incapacitate de muncă;

– părinții și bunicii oricăruia dintre soți

Vor putea beneficia și persoanele în concediu pentru creșterea copilului

Începând cu toamna anului 2024, ajutorul de deces va fi extins și pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului până la 2 ani sau, în cazul copiilor cu handicap, până la 3 ani sau, în anumite circumstanțe, până la 7 ani. Acest beneficiu poate fi acordat și pentru un membru de familie al acestora, sub condițiile specifice referitoare la asigurare.

Potrivit legii, în cadrul sistemului public de pensii, sunt obligatoriu asigurate persoanele angajate cu contract individual de muncă, funcționarii publici și alte categorii de indivizi care obțin venituri asimilate salariilor și pentru care se achită contribuții de asigurări sociale.

Ajutorul de deces pentru un membru de familie menține o valoare echivalentă cu jumătate din suma acordată în cazul decesului asiguratului sau pensionarului.

Începând cu 1 septembrie 2024, ajutorul de deces poate fi acordat și unei persoane juridice în situația decesului unei persoane asigurate sau a unui membru de familie, în baza documentelor care atestă cheltuielile asociate înmormântării. Efectuarea plății acestui ajutor se va realiza prin transfer bancar, pe baza documentelor justificative.

Cu cât se va majora ajutorul de înmormântare?

Actul normativ a fost adoptat în Parlament miercuri, 20 decembrie, și trimis spre promulgare de către președintele Klaus Iohannis. Iată care este valoarea ajutorului de înmormântare, începând din 2024:

7.567 de lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
3.784 de lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

În prezent, valoarea plătită pentru ajutorul de deces este de 6.789 de lei. Așadar, majorarea va fi de 778 de lei.

Citește și: Ungaria construiește cel mai mare pod peste Dunăre! Imagini cu lucrările celei mai spectaculoase construcții realizate de Duna Aszfalt

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Monumentul arhitectural al Bucureștiului: Palatul CEC, clădirea care a supraviețuit cutremurului din 1977 și bombardamentelor Al Doilea Război Mondial
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'