Când vor apărea în piețe roșiile românești. Ce prețuri anunță fermierii în contextul ultimelor scumpiri

Vremea caldă le-a permis agricultorilor români să aibă mai mult spor în solarii, iar munca lor a dat roade. Pe piață găsiți deja ridichi, salată verde, ceapă verde, spanac și în curând vor apărea și primele roșii românești de anul acesta.

01 feb. 2024, 14:14
Când vor apărea în piețe roșiile românești. Ce prețuri anunță fermierii în contextul ultimelor scumpiri

Primele roșii românești ar putea ieși pe piață în a doua jumătate a lunii martie. Fermierii vor să țină prețurile la nivelul anului trecut. Pentru asta au găsit soluții să economisească pe partea de producție. I-a ajutat și vremea de afară. Temperaturile nu foarte scăzute i-au ajutat să facă economie. Au înlocuit îngrășămintele chimice cu gunoiul de grajd, iar căldură fac doar noaptea.

Citește și: Legume exotice aclimatizate la Buzău. Românii vor putea cumpăra roșii cu gust de zmeură sau fragi, tigrate sau cu țepi

De exemplu, în comuna Stejești din județul Olt, legumicultorii au găsit soluții ca să reducă din costurile de producție. Plantele sunt acoperite cu folie termică la o distanță de aproximativ un metru de pământ iar dacă vremea nu pune probleme nu vor mai fi nevoiți să încălzească solariile zi lumină, ci doar noaptea.

Citește și: Cum poţi avea cele mai gustoase roşii chiar în grădina ta. Ingredientul banal cu care este bine să le stropeşti după ploaie

„Am luat vreo 400 de tone de bălegar de la o fermă. Ingrasaminte nu ne mai permitem, 20 de kg e undeva la 700 de lei.Ne-am gândit și la clienți și la buzunarele lor, dar și la buzunarele noastre”, a declarat Ionel Ilie, pentru stirileprotv.ro.

”Până la 1 aprilie trebuie să ieșim sigur, are 2 săptămâni de zile în avans.”, a spus un alt legumicultor.