Legume exotice aclimatizate la Buzău. Românii vor putea cumpăra roșii cu gust de zmeură sau fragi, tigrate sau cu țepi

Cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale din Buzău au reușit să aclimatizeze și să omologheze mai multe soiuri de roșii.

02 nov. 2023, 20:08
Legume exotice aclimatizate la Buzău. Românii vor putea cumpăra roșii cu gust de zmeură sau fragi, tigrate sau cu țepi
Românii vor putea cumpăra, în curând, roșii cu gust de zmeură sau fructe de pădure

Începând de anul viitor, românii vor putea mânca roșii negre, tigrate sau cu țepi, după ce cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale din Buzău au aclimatizat și omologat mai multe soiuri de tomate.

Sunt mult mai aromate, unele dintre ele având gust de zmeură sau chiar fructe de pădure. Sunt și mai sănătoase, potrivit nutriționiștilor.

Roșia cu țepi sau roșia sălbatică este originară din Peru. Se aseamănă mai degrabă cu o castană, iar când se coace coaja groasă se sparge, lăsând la iveală fructul, mic și roșu.

Citește și: Vinete roșii de la Cluj, un proiect al Stațiunii de Cercetare Horticolă. Pasionații de gusturi noi le pot cumpăra de la magazinul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară

Roșia cu țepi cu gust de zmeură sau fragi de munte este studiată acum de cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău. Este rezistentă la temperaturi extreme și nu necesită foarte multă apă.

„Vorbim de o specie veche din lumea plantelor, un strămoș al tomatelor de cultură. Rezistă foarte bine la condițiile extreme de mediu, mai ales cu acest fenomen al schimbărilor climatice. Fructele sunt mici, la 20 de grame, au gust total diferit față de tomatele pe care noi le cunoaștem”, a declarat Costel Vânătoru, director BRGV Buzău, potrivit Știrile ProTV.

După mulți ani de studiu, cercetătorii români au reușit să omologheze la noi roșii negre de tip Kumato. Până acum, aceste soiuri erau produse de o firmă din Elveția sub formă de semințe hibrid, care nu puteau fi multiplicate. De anul acesta, semințele produse la banca de resurse vegetale pot fi cultivate și de fermierii din țară.

„Cele negre sunt total diferite față de cele clasice, dar și față de cele sălbatice pentru că au această culoare negru indigo, cu capac, care depășește mai mult de jumătate din fruct. Are un gust și o aromă deosebite”, spune Bianca Mușat, cercetător științific.

Citește și: Planta rară care este folosită la prepararea sfântului mir a fost aclimatizată la Buzău. Va putea fi cumpărată de toți românii

Un soi de roșii care s-a aclimatizat cu succes în România este roșia tigrată. Pe de altă parte, puteți face o pastă ca din roșii din dovleacul șarpe. Acesta este folosit pe scară largă în Africa.

„Dovlecelul șarpe la maturitate se colorează în roșu. Cu un gust foarte asemănător al tomatelor, el se poate înlocui cu succes la prepararea bazelor de mâncăruri în locul tomatelor. Aroma este puternic de pâine caldă sau de tomate”, spune Geanina Negoșanu, cercetător științific.

Cercetătorii din Buzău speră că de la anul fermierii să cumpere noile soiuri pentru ca românii să le poată găsi apoi la piață.