Când vor creşte pensiile după recalculare. Anunţ oficial de la Casa de Pensii, va fi a doua majorare din 2024

Sistemul de pensii din România se confruntă cu schimbări semnificative în 2024, aducând bucurie și speranță în rândul pensionarilor. Creșterile substanțiale de pensii anunțate pentru acest an reprezintă o măsură esențială în eforturile de asigurare a securității financiare a vârstnicilor.

13 ian. 2024, 12:45
Când vor creşte pensiile după recalculare. Anunţ oficial de la Casa de Pensii, va fi a doua majorare din 2024
Când vor creşte pensiile după recalculare. Anunţ oficial de la Casa de Pensii, va fi a doua majorare din 2024

Când vor creşte pensiile după recalculare. În contextul unei economii în dezvoltare, guvernul a decis să aloce resurse semnificative pentru creșterea pensiilor în 2024. Această măsură vine ca răspuns la nevoile tot mai presante ale pensionarilor, luând în considerare inflația și costurile de trai în creștere.

Aceste majorări de pensii vor avea un impact direct asupra calității vieții pensionarilor. Mulți vârstnici se vor bucura de o creștere considerabilă a veniturilor lunare, ceea ce le va permite să facă față mai ușor cheltuielilor curente, să acceseze servicii medicale de calitate și să participe activ la diverse activități sociale.

O consecință importantă a acestei măsuri este stimularea consumului intern. Creșterea veniturilor pensionarilor va genera o cerere sporită pentru diverse bunuri și servicii, având astfel un impact pozitiv asupra mediului de afaceri și a economiei în ansamblu.

Citeşte şi: Pensii 2024. Noile taloane, explicate de șeful Casei Naționale de Pensii. Când ajung pensiile crescute la beneficiari și când va avea loc următoarea majorare

„Anul acesta vor fi doua creșteri ale pensiilor. Prima deja s-a făcut. Suntem în plin proces de achitare și, începând cu 1 septembrie, tuturor celor aproximativ 5 milioane de pensionari li se vor recalcula pensiile astfel încât, în septembrie, oamenii să primească aceste taloane deja recalculate, cu noile pensii, conform noii formule de calcul prevăzute în legea 360”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei Naţionale de Pensii.

Guvernul a avut în vedere și principiul echității în distribuirea creșterilor de pensii, asigurându-se că acestea ajung la toți pensionarii în mod proporțional. Această abordare are scopul de a reduce discrepanțele sociale și de a asigura o distribuire corectă a resurselor financiare.

„Noi ne propunem ca aceste norme de aplicare a Legii 360 sa fie deja publicate în Monitorul Oficial în luna ianuarie. Conform legii, avem 90 de zile la dispoziție pentru a elabora aceste norme, dar noi vrem să scurtăm acest timp pentru a ne rămâne timp după aceea pentru a realiza programul informatic, să cuprindem noua formulă de calcul care este complet diferită față de actuala formula de calcul. Eu urmăresc situația procesului. Suntem trecuți de 95%, mai avem puțin și finalizăm, când avem aplicația, dosarele să fie în format electronic de ultimă generație. Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle, o sa fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a mai spus Daniel Baciu.

Citeşte şi: Pensii 2024. Simona Bucura-Oprescu, despre majorări: „Munceşti mai mult, primeşti mai mult!”. Cum poţi să ieşi cu 5 ani mai devreme la pensie

Creșterile semnificative de pensii în 2024 reprezintă un pas important către asigurarea securității financiare a pensionarilor din România. Această inițiativă nu doar aduce un beneficiu imediat vârstnicilor, ci are și potențialul de a revitaliza economia țării prin stimularea consumului intern. În ansamblu, aceste schimbări reflectă angajamentul guvernului față de bunăstarea cetățenilor și construirea unei societăți echitabile și prospere.