EXCLUSIV – Pensii 2024. Noile taloane, explicate de șeful Casei Naționale de Pensii. Când ajung pensiile crescute la beneficiari și când va avea loc următoarea majorare

Pensionarii români au început să primească deja pensii majorate cu 13.8%, așa cum a stabilit Guvernul. Președintele Casei Naționale de pensii, Daniel Baciu, a explicat la România Tv tot ceea ce trebuie să știe pensionarii de la 1 ianuarie.

06 ian. 2024, 20:45
EXCLUSIV – Pensii 2024. Noile taloane, explicate de șeful Casei Naționale de Pensii. Când ajung pensiile crescute la beneficiari și când va avea loc următoarea majorare
Pensii mai mari pentru aceşti români. Sumele chiar și cu 30%, legea se aplică de la 1 ianuarie 2024

”Într-adevar a inceput deja distributia pensiilor pentru beneficiarii nostri, pensioanri care au optat ca modalitate de plata prin mandat postal. Am primit mesaje si de la pensionari. Deja au primit pensiile majorate cu 13,8 %. Suntem in grafic astfel incat sa finalizam acest proces, in termenul din conventia din cadrul Casei nationale de pensii si Posta Romana.

Saptămâna viitoare ar urma sa intre pe card si pensiile celor care au ales aceasta modalitate. Celor care au ales aceasta modalitate in cont, bancile cu care Casa nationala are convenții pentru a vira aceste pensii, saptămâna viitoare vor fi achitate si aceste pensii. Exact asa cum au fost stabilite termenele in conventie, cu plata la cont sunt exact aceleasi termene ca in orice luna obisnuita. Suntem in grafic, oamenii primesc pensiile, procesul acesta este in plina derulare acum cand discutam, astfel incat in termnele stabilite si achitate si toata lumea va primi aceste pensii majorate”, a precizat Președintele Casei Naționale de pensii, Daniel Baciu, la România TV.

Citește și: Pensii 2024. Vârsta de pensionare pentru mame se reduce. Tabel cu diferenţele între bărbaţi şi femei

 

Pensii 2024. Noile taloane, explicate de șeful Casei Naționale de Pensii

Daniel Baciu a ținut să le explice pensionarilor și ce conțin noile taloane de pensii din ianuarie 2024.

”Și profit pt ca vad ca aveti aici si talonele, taloanele pregatite cu noul punct de pensie majorat. Este vorba de luna ianuarie 2024 si se vede foarte clar valoarea punctului de pensie, in valoare de 2032 incepand cu 1 ianuarie. Practic s-a marit valoarea punctului de pensie de la 1.785 la 2032 de lei.

Și indemnizatia sociala minima a urmat acelasi proces de indexare de 13,8%, astfel ca de la valoarea de la 1125 de lei la 1281 lei”, a mai spus șeful Casei Naționale de pensii.

Citește și: EXCLUSIV Pensii 2024. Simona Bucura-Oprescu, despre majorări: „Munceşti mai mult, primeşti mai mult!”. Cum poţi să ieşi cu 5 ani mai devreme la pensie

 

Când va avea loc următoarea majorare a pensiilor

”Anul acesta 2024 vor fi doua cresteri ale pensiilor. Prima deja s-a facut. Suntem in plin proces de achitare si incepand cu 1 septembrie, tuturor celor aproximativ 5 milioane de pensionari li se vor recalcula pensiile astfel incat in septembrie oamenii sa primeasca deja aceste taloane deja recalculate, cu noile pensii conform noii formule de calcul prevazute in legea 360”, a mai precizat șeful Casei Naționale de pensii.

”Noi ne propunem ca aceste norme de aplicare a legii 360 sa fie deja publicat in Monitorul oficial in luna ianuarie. Conform legii avem 90 de zile la dispozitie pentru a elabora aceste norme, dar noi vrem sa scurtam acest timp pentru a ne ramane timp dupa aceea pentru a realiza programul informatic sa cuprindem noua formula de calcul care esre complet diferita fata de actuala formula de calcul. (…) Eu urmăresc situația procesului. Suntem trecuti de 95%, mai avem putin si finalizam, cand avem aplicatie, dosarele sa fie in format electronic de ultima generatie. Totul sa fie gata, in septembrie, oamenii sa primeasca maririle, o sa fie cresteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a mai spus Baciu.