Când vor putea românii să acceseze online datele din Revisal. Aplicaţia nu este încă funcţională

Chiar dacă legea potrivit căreia românii vor putea accesa online datele din REVISAL a fost promulgată de Klaus Iohannis încă din luna mai, aplicaţia nu este încă funcţională.

13 sept. 2022, 13:01
Când vor putea românii să acceseze online datele din Revisal. Aplicaţia nu este încă funcţională

Când vor putea românii să acceseze online datele din Revisal. Potrivit unui proiect de HG iniţiat de Ministerul Muncii, românii vor putea afla online date despre vechimea în muncă şi dacă angajatorul i-a plătit contribuţiile la stat abia de la sfârşitul anului 2024.

Când vor putea românii să acceseze online datele din Revisal. Abia atunci va deveni funcţională aplicaţia

Citeşte şi PENSII 2022. Cât costă şase ani de vechime în muncă. Tot ce trebuie să ştie românii care vor să iasă mai repede la pensie

Proiectul de HG a ajuns de curând și la Consiliul Economic și Social pentru avizare, iar data la care va intra în vigoare este de 31 decembrie 2024.

Românii îşi vor putea accesa online datele din Revisal abia atunci deoarece actualul registru online nu permite încă, din punct de vedere tehnic, această posibilitate.

Pentru ca actualizarea registrului online să fie posibilă, după cum reiese din nota de fundamentare a proiectului de HG, trebuie accesate fondurile europene din cadrul Programului național de redresare și reziliență menționate pentru acest jalon, respectiv punerea în funcțiune a sistemului Reges-online, ce are ca data de dare în folosință 31 decembrie 2024.

Proiectul de HG prevede ca salariatul sau fostul salariat se va putea prezenta personal, sau prin împuternicit, la sediul inspectoratului teritoriul de muncă (unde își are angajatorul sediul/domiciliul, unde își desfășoară activitatea salariații unităților fără personalitate juridică sau în a cărui rază teritorială lucrătorul își are domiciliul, dacă angajatorul are/avea sediu în altă parte) pentru obținerea numelui de utilizator și a parolei.

Va avea nevoie de o cerere scrisă pentru eliberarea numelui de utilizator și a parolei, cartea de identitate sau procura specială, în original sau duplicat, pentru cererile formulate de persoana împuternicită.

Cei care dețin oricare dintre cele trei semnături electronice (simplă, electronică sau calificată) vor putea trimite cererea pentru obținerea datelor de acces prin email inspectoratului de muncă.

Vechimea în muncă sau în specialitate va putea fi dovedită cu extrasul generat online din registru doar dacă va fi asumat de angajator și certificat prin semnătură, pe baza documentelor justificative aflate în dosarul de personal al salariatului, documentelor contabile ori cele aflate în arhiva societății sau altele.

Totuși, cum aminteam, până la achiziționarea noului sistem informativ, salariații și foștii salariați nu vor putea obține accesul online. Proiectul de act normativ menționează că inspectoratele teritoriale de muncă vor fi cele care vor elibera, la cererea scrisă a salariaților, un extras din registru în termen de cel mult 15 zile după plata tarifului de 20 lei/document. Lucru care este posibil și în prezent.

Potrivit HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, angajatorii sunt obligați să furnizeze salariaților sau foștilor salariați date privind propriul contract de muncă în cel mult 15 zile de la primirea unei solicitări scrise în acest sens, conform Avocatnet.ro. 

Datele pot fi cuprinse într-un extras din registru, datat și certificat pentru conformitate, sau într-o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de salariat, durata activității, nivelul salarial sau vechimea în muncă și în specialitate.

În cazul în care angajatorul nu eliberează extrasul din Revisal, salariații sau foștii salariați ai acestuia se pot adresa inspectoratului teritorial de muncă, care, tot în interval de 15 zile de la data solicitării, va elibera acestora extrasul.

Citeşte şi Ce trebuie să faci ca să afli vechimea în muncă. Paşii pe care trebuie să-i parcurgi